2024. június 5. szerda
Send this article Print this article

Könyvbemutatót és polgári fórumot rendeztek a váradi városházán

A nagyváradi városháza tanácstermében mutatták be hétfő délután Gonda László Németh Géza szolgálata – Misszió kereten kívül című kötetét. A nemzeti összetartozás előestéjén szervezett könyvbemutatón jelen volt a néhai református lelkipásztor két fia, Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke és ifj. Németh Géza, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára, a Budafoki Református Egyházközség főgondnoka.



A Magyar Polgári Egyesület Polgári esték rendezvénysorozatának keretén belül szervezett könyvbemutatón megjelenteket Szilágyi Zsolt köszöntötte, aki elmondta, hogy akik most majd szót kapnak, a megelőző három napban a Királyhágómelléki Református Egyházkerülethez tartozó, de budapesti székhelyű Erdélyi Gyülekezet karitatív és kulturális közponjában, a X. kerületi Reménység Szigetén vettek részt az idei Németh Géza Tudományos Konferencián. Ennek névadója, Németh Géza (1933–1995) egykori református lelkész, teológus, író és költő volt a gyülekezet és a centruma alapítója. A konferenciát hagyományosan a nagyhatású egyházi személyiség születésének évfordulóján, emléke előtt is tisztelegve rendezik meg minden évben.
Erről is beszélt Váradon Fazekas István, az Erdélyi Gyülekezet jelenlegi vezető lelkésze, nyomatékosítva: a Reménység Szigete a mai napig abban a szellemiségben működik, ahogy azt Németh Géza megalapította, a menekültmisszió keretében például az orosz–ukrán háború kitörése óta több mint 400 menekültet fogadtak. A néhai református lelkipásztor érdemeit méltatva elmondta, ő maga drámaíróként fontolgatja egy, A palást címmel tervezett dráma megírását, hiszen a Németh Géza ellen folytatott pártállami koncepciós per olyan drámai fordulatokat tartalmaz, amik színpadra kívánkoznak.



A továbbiakban Gonda László, a monográfia szerzője beszélt a kötetről és Németh Géza pályafutásáról. „Ez a monográfia egy szerény kísérlet arra, hogy ezt a nagy hatású életművet valamilyen módon megragadja és azt az egyedi, holisztikus, magyar református kontextuális teológiát, amelyet Németh Géza vallott és művelt, valamilyen módon próbálja átadni a mai kor olvasójának” – fogalmazott. A kötetben az életrajz ismertetése mellett olvashatunk Németh teológiai munkásságáról, koncepciós peréről, több művéről, illetve néhány verse is belekerült.
Ifj. Németh Géza az édesapjától kapott szellemi örökséget ismertette bibliai idézetek segítségével, többek között a hívő példamutatásról, a cselekvő szeretetről, higgadtságról, megtérésről, de a gyülekezeti életről is beszélt.
Kóczián Viktória, a Legato Alapítvány tudományos munkatársa a palástjától megfosztott Németh Géza munkásságáról beszélt. „Az 1980-as években az erdélyi menekülteket elsőként felkaroló református szolgálat a kilencvenes években gyülekezetalapítással lesz a magyar reformátusság szétszakadt részei között híd, máiglan” – fogalmazott, megemlítve, hogy az alapítvány egy kutatási projekt keretében nem csupán Németh Géza életművének további feltárásával, hanem Tőkés László királyhágómelléki és Erdélyi Géza felvidéki püspökök egyházépítői, közösségvezetői munkásságával is foglalkozik.
Németh Zsolt, a Fidesz, valamint a Bálványosi Szabadegyetem egyik alapítója úttörőnek nevezte a kutatást, amely édesapja életútját tárja az olvasó elé, egy olyan lelkészi életpálya ez, amely sok tanulsággal szolgál a mai nemzedékek számára is. Meggyőződése, hogy a történelmi egyházak főszereplői voltak a nemzeti ellenállás megvalósításában a kommunizmus idején. „A nemzeti integráció szerves példája az, amit ebben a kötetben elolvashatunk, hiszen Magyarországon a családoknak mintegy 45 százaléka rendelkezik valamilyen külhoni családi kapcsolattal, amely első- vagy második generációs kapcsolatot jelent” – jegyezte meg, rámutatva: édesanyja, Kriza Judit volt erdélyi származású, édesapja felvidéki felmenőkkel rendelkezett. Elmondta: fontosnak tartja, hogy az Erdélyi Gyülekezet kutatócsoportjaként működő Legato elindította a Protestáns életutak a diktatúrában című kutatást.



A mintegy másfél órás könyvbemutatót követően nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetést szerveztek. Ezen egyebek mellett Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke adott egy rövid helyzetfeltáró értékelést, méltatva a magyar polgári kormányzat nemzetegyesítő törekvéseit, mind közjogi, mind szellemi-kulturális vonatkozásban. Aggodalmát fejezte ki a határokon túli magyarság demográfiai folyamataival, máig tartó szorongattatásával, közösségi jogainak korlátozásával kapcsolatban. Trianon gyógyítása mindmáig sürgető feladat, és nem hallgatható el, hogy Budapestről nézve nem mindig látszanak az ördögi részletek…
Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke, Habinyák István, az EMSZ Bihar megyei szervezete elnökének, a párt megyei tanácselnök-jelöltje, Csomortányi István, az EMSZ ügyvezető elnöke, nagyváradi polgármester-jelölt is hozzászóltak, rámutatva: mind országos, mind regionális szinten vannak komoly problémáka az „erdélyi magyar demokráciával és pluralizmussal”, az RMDSZ hegemonisztikus törekvései, választási propagandája helyenként rendkívül ártalmasak, megosztók, hamisak. A bukaresti parlamenti párt igen sokat tanult a román pártoktól, számukra olykor már az adott szó is múlandó, a fennen hangoztatott összefogás is csak lózung.
A magyarországi politikum képviseletében Kavecsánszki Ádám, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnök-főigazgatója, a Fidesz-KDNP egyik európai parlamenti képviselőjelöltje, valamint Németh Zsolt szóltak hozzá az aktuálpolitikai témákhoz, főként a június 9-i európai választásokra való tekintettel. Kidomboríották mindketten a részvétel fontosságát: Európa számára a tét a háború vagy a béke, valamint józan, megfontolt, hazájukat szerető képviselők küldése az uniós döntéshozó testületekbe. Magyarország és Románia e tekintetben azonos érdekek mentén halad, a diplomáciai megoldásokat pedig nem helyettesítheti a háborús uszítás. A magyar kormányzat üdvözölte és máig érvényesnek tartja az erdélyi magyar pártok márciusban kötött megállapodását, amely összefogást statuált európai és országos ügyekben, illetve pluralizmust és értékalapú versenyt lokális viszonylatban – jelentett ki Németh Zsolt.



A hétfő esti rendezvény dedikálással és eszmecserével zárult. Egyúttal köszöntötték a képviselő-jelöltséget vállaló, a vasárnapi választásokon az EMSZ nagyváradi listáján szereplő Bradács Gyula ny. erdőmérnököt, aki betöltötte 95. életévét.


  

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010