2012. április 30. hétfő
Send this article Print this article

Tőkés László Japánba utazott

Tőkés László európai parlamenti képviselő 2012. április 28.–május 6. között Japánban tesz látogatást. Útját a masikói Wagner Nándor Alapítvány és a budapesti Academia Humana Alapítvány szervezte.



   Japánban éppen erre az időszakra esik az ún. Golden Week, mely az ország egyik legnagyobb, közel egy hétig tartó hivatalos ünnepe. Ekkor ünneplik Hirohito császár születésnapját, az alkotmány ünnepét, a „fiúk napját”, és a „zöld napot”. Ilyenkor az egész ország útra kel és kirándul, vagy hazatér ősei földjére. 
  Masiko, a húszezer lakosú, kerámiáiról híres, Tocsigi prefektúrához tartozó városka ezekben a napokban tartja a hagyományos tavaszi kerámiavásárát, melyre idén is mintegy 300 ezer látogatót várnak. A közterek megteltek látogatókkal, s alig lehetett gépkocsival közlekedni. A nagyváradi születésű Wagner Nándor szobrászművész 1969-től 1997-ben bekövetkezett haláláig feleségével, Akiyama Chiyo asszonnyal itt élt és alkotott, a város főutcájától néhány száz méterre fekvő festői környezetben. A város egyik nevezetessége a kivételes teremtőerővel kiépített Wagner Nándor Művészeti Galéria, amely idehaza kevéssé ismert, nagy művészünk gazdag hagyatékát őrzi. 
   Vasárnap délután Tőkés László itt avatta fel az alkotó Corpus Hungaricum elnevezésű szobrát, mely a magyar nemzet feltámadását jelképezi. A szobor gipsze 1952-ben, a művész budapesti műtermében készült, vallomása szerint: „öngyilkosság helyett magamnak adott feladatként”. A magasba feltörő test egyik fele élő, a másik halott jegyeket hordoz, és a magyarság élni akarását szimbolizálja. 1999-ben a bronzba öntött szobrot Székesfehérvárott állították fel, az október 6-i Nemzeti Gyásznapon. 
   A Corpus japán avatóján megjelent többek között Masiko város polgármestere, Ócuka Tomojuki, valamint Tocsigi prefektúra volt kormányzóhelyettese, Koszuge Micuru. Az ünnepi beszédekben a két ország szoros kulturális kapcsolata mellett a testvériség érzése, valamint a szenvedés mint közös emberi tapasztalat témája elevenedett meg. Kiss Sándor alapítványi elnök, a magyar–japán kapcsolatok fáradhatatlan építőjeként szólt Wagner Nándor szülővárosáról, valamint az 1989-es sorsfordító temesvári eseményekről. Tőkés László összevetette a két nép II. Világháborúban elszenvedett veszteségeit, melyeket híven jelenít meg a háborút járt Wagner Nándor hatvan évvel utóbb felállított műve. A szintén fél évszázados késéssel Nagyváradra került József Attila-szoborról szólva, a vendég az 1989-es temesvári felkelés, valamint az 1956-os magyar forradalom között is párhuzamot vont, a „Corpus Christi” és a „Corpus Hungaricum” analógiája összefüggésében hirdetve Krisztus szabadítását.
   Az eseménynek külön hangsúlyt kölcsönzött, hogy Wagner Nándor idén töltené be a 90. életévét, 15 éve hunyt el, és a Wagner házaspár házassági évfordulója is erre a napra esik. A megjelent rangos közönségnek a népszerű helyi szenior kórus japán és magyar dalokból álló műsort adott elő, melyre a vendég egy krisztusi passió-énekkel válaszolt.
   Hétfőn délelőtt Wagner Chiyo asszony Masiko város kerámiavásárába kalauzolta el vendégeit, majd a helyi néprajzi múzeumba látogattak el.
   Tőkés László japán látogatása május elsején Tokióban folytatódik, ahol politikai találkozókra kerül sor.
Nagyvárad, 2012. április 30.
 
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010