2021. október 6. szerda
Send this article Print this article

Tanévnyitót tartottak a Partiumi Keresztény Egyetemen

Az egyetemi templomként is szolgáló nagyvárad-újvárosi református templomban megrendezett ünnepéllyel nyílt meg a Partiumi Keresztyén Egyetem 2021/2022-es tanéve. Az új erőre kapott vírusjárványnak betudhatóan jobbára csak a gólyák, azaz az elsőéves hallgatók, az oktatók és a meghívottak vettek részt. Jelen volt Tőkés László püspök, az egyetem alapító elnöke is.



Az október 5-i, pontban délben kezdődött esemény a Szózattal, majd pedig ünnepi igehirdetéssel indult. Szomor Abigél egyetemi lelkész az újszövetségi Jelenések könyvének 22. része alapján („Ímé eljövök hamar. Boldog, a ki megtartja e könyv prófétálásának beszédeit.”) bontotta ki prédikációját az élet fájának példázatával, a gyökerektől a törzsön és leveleken át a gyümölcsökig. Magát az egyházi alapítású egyetemet is egy 31 éves, életerős fának ábrázolta, rámutatva: „Ti vagytok a leveleink, kedves diákok, és hisszük, hogy a gyümölcsök is ti lesztek.”



Az igehirdetés után a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium kórusa tartotta meg műsorát, majd pedig Pálfi József rektor tanévnyitó beszéde következett. Ebből megtudhatta a hallgatóság azt is, hogy ezen az őszön alapszakon 251, mesterképzésen pedig 110, összesen 361 hallgató kezdi meg tanulmányait a PKE-n, a 2021/2022-es tanév összlétszáma pedig 826.  Ehhez a Debreceni Egyetem kihelyezett képzései is hozzátevődnek, 94 hallgatóval. Idén az egyetem hibrid formában kezdi meg az oktatást.



A rektori tanévnyitó beszéd után az énekszakos hallgatók előadása következett.
A köszöntések rendjén Tolnay István, a Pro Universitate Partium Alapítvány alelnöke, Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, valamint Mile Lajos kolozsvári főkonzul szólt a jelenlévőkhöz. Az elsőéves hallgatók fogadalomtételét követően Jakab Ferenc diákszervezeti elnök köszöntötte őket, a canto szakosok újból megcsillantották felkészültségüket, a tanévnyitó ünnepség pedig a Himnusz eléneklésével zárult. 

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010