2019. április 17. szerda
Send this article Print this article

Száz éve történt a köröstárkányi magyarirtás

Nagypénteken lesz száz éve annak, hogy Köröstárkányban a falura rontó román katonai és félkatonai alakulatok, valamint a hozzájuk csapódó környékbeli fegyveres románok kilencvenhárom helybéli magyar polgári lakost mészároltak le.



 A szomszédos Kisnyégerfalván szintén kivégeztek tizenhét teljesen ártatlan magyar civilt.
Erre a tragédiára emlékezik az utókor április 19-én 18 órától Nagyváradon a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében, az Ezredévi emléktér (P-ța Libertății) 40. szám alatt. A rendezvény nagypénteki igei köszöntővel kezdődik, majd emlékező beszédet mond Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.
A továbbiakban két rövid előadásra és könyvbemutatóra is sort kerítenek. A Székely Hadosztály története című kötetet mutatja be annak két szerzője, Gottfried Barna történész, a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei levéltárának főlevéltárosa és Nagy Szabolcs történész, a Veszprém Megyei Levéltár főlevéltárosa.
Az EMNT és a Magyar Polgári Egyesület minden érdeklődőt szeretettel vár a nagypénteki előadásra, összejövetelre, elcsendesedésre.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010