2017. április 11. kedd
Send this article Print this article

NYILATKOZAT: Végre nem esik tilalom alá Kolozsvár magyar nevének használata Mátyás király szülővárosában

Örömmel üdvözlöm Emil Boc polgármester azon döntését, hogy elállva a meddő és értelmetlen pereskedés folytatásától, fölöslegesen hosszan tartó késlekedés nyomán ugyan, de végre eleget tesz a város magyarsága azon jogos követelésének, hogy kincses Kolozsvár neve magyarul is szerepeljen a helységnévtáblákon.



 Ezen megbecsülésre méltó eredmény eléréséért ugyanakkor őszinte elismerésemet fejezem ki az ügyben következetes módon eljáró civil szervezeteknek, nem utolsó sorban pedig Fancsali Ernőnek, az Erdélyi Magyar Néppártkolozsvári elnökének, aki a városban érvényesülő nyelvi diszkrimináció megszüntetése tárgyában petícióval fordult az Európai Parlament illetékes bizottságához.
A kép teljessége céljából tudnivaló, hogy folyó év április 5-én Peter Jahr, az EP Petíciós Bizottságának (PETI) néppárti koordinátora kezdeményezésére Csáky Pál bizottsági alelnök, valamint Cristian Preda néppárti külügyi bizottsági koordinátor részvételével egyeztető megbeszélést tartottunk Strasbourgban a Lomnici Zoltán és Antal János által jegyzett, az elkobzott erdélyi egyházi ingatlanok ügyében benyújtott, valamint a Fancsali Ernő által beterjesztett petíciók tárgyában. Ez utóbbi dolgában arra a megegyezésre jutottunk, hogy a megoldás elősegítése érdekében a PETI elé terjesztjük a magyar nyelvű felirat kihelyezésére vonatkozó bírósági ítéletet, román képviselőtársunk pedig személyesen fog közbenjárni és érdeklődni Kolozsvár polgármesterénél.
Elégtétellel állapíthatom meg, hogy időközben a nevezett petíció okafogyottá vált, sőt – ráadásképpen – még a német felirat is a városnévtáblákra fog kerülni. A latin megnevezés ugyan se nem árt, se nem használ – viszont a törvényes előírások összefüggésében értelmezhetetlen.
A közelgő Kolozsvári Magyar Napok alkalmából méltó fejlemény és „ajándék” a magyar nyelvű városnévfelirat kihelyezése.
 
Brüsszel, 2017. április 11.
 
 Tőkés László                   
 EP-képviselő,                  
az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010