2018. május 15. kedd
Send this article Print this article

Eszmecsere az ujgúriai emberi jogokról

Május 15-én az Európai Parlament Emberi Jogi Bizottsága (DROI) a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen érvényesülő emberi jogokról tartott eszmecserét.



 A Tőkés László erdélyi fideszes képviselő által kezdeményezett bizottsági napirendi programpont vendégei Sophie Richardson, a Human Rights Watch Kínáért felelős igazgatója, Dolkun Isa, az Ujgur Világkongresszus elnöke, és Ulrich Delius, a Society for Endangered Peoples szervezet igazgatója voltak. A szakértők a Hszi Csin-ping kínai kommunista elnök 2012-ben megtörtént hatalomra kerülése óta tapasztalt fejlemények tükrében értékelték a jelenlegi helyzetet az autonóm területen, ami egyre komolyabb aggályokra ad okot.
Az ország nemzetközi vállalásaival, sőt még saját alkotmányával is szemben az alapvető jogok helyzete Kínában egyre csak romlik – hangsúlyozták. A washingtoni székhelyű Human Rights Watch iroda közbenjárásával Tőkés EP-képviselő irodája a Tom Lantos Emberi Jogi Bizottság (Tom Lantos Human Rights Commission) társelnökeit egy támogató üzenet tolmácsolására kérte fel, tekintettel arra, hogy a transzatlanti kapcsolatokban, valamint az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa és az Európai Parlament együttműködésében az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság védelme egy alapvető közös érték és érdek, egyben célkitűzés is. A videóüzenetben James McGovern demokrata és Randy Hultgren republikánus társelnökök hangsúlyozták, hogy Kína egyre növekvő nemzetközi szerepére és befolyására való tekintettel az emberi jogok és a demokrácia védelmében az eddigieknél is határozottabban, közös erővel kell fellépnünk.
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010