2023. április 8. szombat
Send this article Print this article

Búcsú Kékessy Dezsőtől

Április 7-én délután a budapesti Szilágyi Dezső téri református templomban tartották meg a március 9-én 85 éves korában elhunyt dr. Kékessy Dezső, Magyarország volt párizsi nagykövete, a Johannita Rend korábbi kommendátora gyászszertartását. Ma, szombaton délben szűk családi körben helyezték földi porait örök nyugalomra Tiszafüreden.



Fővárosi búcsúztatásán számos barátja, híve, eszme- és harcostársa, valamint rendtársa vett részt, köztük Tőkés László püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, aki éppen harminc éve tagja az egyetlen protestáns lovagrend, a Keresztelő Szent Jánosról elnevezett Jeruzsálemi Ispotályos Lovagrend Magyar Tagozatának.
Kékessy Dezső András apja földbirtokosként a II. világháború előtt Tiszafüreden európai hírű nemesfűztermelést folytatott. Itt született meg 1938-ban a legifjabb Kékessy. Az ötgyermekes család ingatlanait 1951–52-ben államosították, a családfőt, Kékessy Györgyöt politikai okokból bebörtönözték. 1956-ban az üldöztetések elől a família döntése alapján Kékessy Dezsőnek Svájcba kellett távoznia. 1966-ban Genfben elvégezte az orvostudományi egyetemet és az egyetem orvosi karának mikrobiológiai tanszékén maradt kutatóként. Tudománydoktori minősítést szerzett. Több társával együtt 1971-ben orvosi diagnosztikai, gyógyszeripari és kozmetikai minőségvizsgáló laboratóriumot alapított, mely sikeres vállalkozásnak bizonyult. Az 1970-es évek második felétől már rendszeresen hazalátogatott Magyarországra. A rendszerváltozás után, 1991-ben Kékessy Dezsőt az Antall-kormány genfi és neuchateli tiszteletbeli konzullá nevezte ki. 1997-ben genfi főkonzullá lépett elő, 1999 és 2002 között pedig Magyarország párizsi nagykövete lett. 1989–1990-től Magyarországon is gazdasági vállalkozásba kezdett, családtagjaival cégeket alapított a szállítmányozás, a logisztika, az orvosdiagnosztika, az élelmiszeripar, a szőlészet-borászat területén. 1991-ben visszatért szülőhelyére, Tiszafüredre, mezőgazdasági vállalkozásba kezdett. Egy év múltán visszavásárolta a családi kúriát, amelyet később teljesen újjáépíttetett. 2016-ban Tiszafüred Város Díszpolgára címet kapott érdemei elismeréseként.
Kékessy Dezsőt 1995-ben választották a Johannita Rend magyarországi megbízottjává. Magyarságát, hazafiságát az is jól mutatja, hogy a vegyes házasságokban született gyerekei, unokái is tudnak magyarul, s többségük Magyarországon él. Szüleitől, egyházától és a genfi református patríciusoktól megtanulta, hogy a helyes élet a másokért tenni akaró, szolgáló élet. Istene, családja, szülőföldje, hazája szeretete és szolgálata, a protestáns munkaetika vezérelte egész életében. A sokoldalú kutató, üzletember, diplomata folyamatosan olvasott, képezte magát, felelősen gondolkodó, jó szervező, kreatív ember volt. Szívügye volt a természet, a föld, a biogazdálkodás, a klímavédelem is. 

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010