2018. október 24. szerda
Send this article Print this article

Az októberi EU-csúcstalálkozó migrációval kapcsolatos következtetéseinek európai parlamenti vitájáról

Az Európai Tanács és az Európai Bizottság hagyományos módon nyilatkozni szokott az Európai Parlament plénuma előtt az éppen lezajlott EU-csúcstalálkozók eredményei és következtetései tárgyában.Ennek megfelelően október 24-én Donald Tusk, a Tanács elnöke és Frans Timmermans, a Bizottság első alelnöke nyújtott tájékoztatást az október 17–18-i brüsszeli csúcsról, kiértékelve egyben a tanácskozás eredményeit. Ezt követően a parlamenti frakciók vezetői, illetve vezérszónokai, valamint a felszólaló képviselők fejtették ki véleményüket a találkozóról.
A brüsszeli tanácskozások központi témája kétségkívül a migráció kérdése volt. A legnagyobb politikai csoportok képviselői egyöntetűen elégedetlenségüket fejezték ki az ebben az ügyben mutatkozó egy helyben topogás, az állandósuló patthelyzet, illetve a tagországok vezetőinek tehetetlensége miatt. A baloldaliak és a liberálisok a Brüsszel által régóta erőltetett migránspárti intézkedések elfogadását igényelték és sürgették. Udo Bullmann szocialista frakcióvezető éles kirohanást intézett az osztrák EU-elnökség ellen, amely – úgymond – „blokkolja a migrációs csomag elfogadását”, és eleve biztosított migrációs útvonalak bevezetését sürgette.
Az előbbiekkel szemben viszont Tőkés László néppárti képviselő abbéli elégtételének adott hangot, hogy a csúcstalálkozó nem hozott elsietett döntéseket, és hogy a bevándorláspárti országoknak nem sikerült ráerőltetni akaratukat a migrációt ellenző tagországokra. Hozzászólásában részletesebben is kitért arra a „politikai háborúra”, mely a két fél között zajlik, éspedig azok között, akik erőltetik az illegális bevándorlók kvóták szerinti elosztását, valamint azok között, akik visszautasítják a kötelező elosztásukat; azok között, akik „menedzselni” és legalizálni akarják a törvénytelen bevándorlást, valamint azok között, akik megállítani akarják ezt az újkori népvándorlást; azok között, akik védelmezik a határokat, illetve Európát, és azok között, akik bevallatlanul is kinyitnák a határokat, kiszolgáltatva Európát a beözönlő „honfoglalóknak”. Az illegális migrációval szembehelyezkedő tábor ellenállásának megtörését szolgálja az az ideológiai hadviselés, amelyet – jogi köntösben – a központosító szándékú Brüsszel és a balliberálisok folytatnak Lengyelország és Magyarország, vagy Emmanuel Macron és szövetségesei Matteo Salvini Olaszországa ellen – mutatott rá erdélyi képviselőnk, aki egyúttal az osztrák elnökség, nevezetesen Sebstian Kurz „kötelező szolidaritásra” vonatkozó alternatív javaslatát is védelmébe vette. A küszöbön álló EP-választásokra nézve viszont kifejezte reményét, hogy azok áttörést fognak hozni az Unió migrációs politikájában, és azokból az Európai Néppárt is megerősödve fog kikerülni.
„Európa a nemzetek hazája, és nem olvasztótégely” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök október 23-i ünnepi beszédében. Felszólalása zárásaképpen Tőkés László sem mulasztotta el az 1956-os forradalomról való megemlékezést, melynek szellemében Magyarország most is kiáll szabadsága és függetlensége mellett.

(Tőkés László hozzászólása a Dokumentumok rovatban található.)


hírek

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása
Tőkés László portré az EuroparlTV-n
Tőkés László I.

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010