2018. október 10. szerda
Send this article Print this article

Az észak-koreai emberjogi helyzet változatlan

2018. október 9-én az Európai Parlament brüsszeli székhelyén Tőkés László EP-képviselő, az Emberi Jogi Albizottság (DROI) alelnöke az Emberi Jogok Határok Nélkül (Human Rights Without Frontiers – HRWF) szervezettel közösen konferenciát szervezett az emberi jogok helyzetéről Észak-Koreában.



A rendezvény keretében a Dollárhősök (ang. Dollar Heroes) című, német–dél-koreai dokumentumfilm vetítésére került sor. A film a külföldön dolgozó észak-koreai vendégmunkások kizsákmányolását mutatja be, mely – a nemzetközi szankciók dacára – a kelet-ázsiai diktatúrának jelentékeny mennyiségű valutabevételt biztosít. A vetítést egy beszélgetés követte Ferenczy Zsuzsa, erdélyi képviselőnk brüsszeli munkatársa moderálásával.
Köszöntőbeszédében a rendezvény házigazdája kiemelte, hogy a nemzetközi közösség szorgalmazására a Koreai-félszigeten, a Donald Trump–Kim Dzsong-un csúcstalálkozó, illetve az Észak-Korea atomprogramjának teljes leállítását szorgalmazó tárgyalások beindulása által nagy előrelépés történt, melyet egyébként az Európai Unió teljes mértékben támogat, mindazonáltal nem szabad elfelejtenünk, hogy az országon belül a helyzet alapjában véve nem változott. A Kim-féle brutális diktatúra uralma alatt az emberi jogok súlyos, rendszeres és tömeges megsértése folytatódik. „Erdélyi kisebbségi magyarként az észak-koreai nép nehézségeivel teljes mértékben azonosulok. Református lelkészként a Ceausescu-diktatúra alatt megtapasztaltam, mit jelent egy totalitárius államban élni. Szolidaritással tartozunk a kényszermunkások és egészében az észak-koreai társadalom iránt. Hiszem azt, hogy mint egykor a Ceausescu-diktatúra, majd nem sokkal ezután a szovjet rezsim, előbb-utóbb a Kim-dinasztia által fenntartott terror uralma is jól megérdemelt végére jut” – mondotta erdélyi képviselőnk, emlékeztetve arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2017 decemberében elfogadott szankciói arra szólítják fel a koreai munkásokat dolgoztató országokat, hogy két éven belül küldjék haza őket. Ez mindmáig várat magára.
Beszédében Willy Fautrét, az Emberi Jogok Határok Nélkül szervezet elnökét is méltatta az emberi jogok szolgálatában végzett, közel három évtizede folytatott munkásságáért. Szaktudása és szervezetének tapasztalata nagymértékben hozzájárul az Európai Parlament tevékenységéhez, emelte ki Tőkés László, s erre a továbbiakban is számítanak.
 Willy Fautré a mag során elmondta, hogy a koreai vendégmunkások újkori „modern rabszolgasága” a külföldön – leginkább Oroszországban, Kínában és a közel-keleti Katarban – történő kizsákmányolása évente több mint két milliárd dollárral támogatja meg az embertelen rendszert, melyről az ENSZ vizsgálóbizottsága méltán állapítja meg, hogy „széleskörűen, a mai világban példátlan módon, emberiesség elleni bűnöket követ el”. 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010