2019. január 26. szombat
Send this article Print this article

Az EMNT állásfoglalása az európai parlamenti választások tárgyában

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Románia 2007-es európai uniós csatlakozása óta közvetlen módon is érintett az azóta Erdélyben, valamint a Kárpát-medencében lezajlott európai parlamenti választásokban.



Ismeretes, hogy Tőkés László, az EMNT elnöke 2007-ben független jelöltként, 2009-ben az erdélyi magyar összefogás listáján, 2014-ben pedig – felkérésre – a FIDESZ–KDNP listáján szerzett mandátumot az Európai Parlamentben.
Az elmúlt közel tizenkét évben az EMNT elnökének tevékenysége révén is több jelentős erdélyi magyar ügyet sikerült eredményesen képviselni Brüsszelben és Strasbourgban. Az EMNT Elnöksége változatlanul fontosnak tekinti az Európai Parlamentben való jelenlétet, az autonómiaügy következetes képviseletének folytatását, különös tekintettel arra, hogy földrészünk – a nemzetek és régiók Európájának – jövője fordulóponthoz érkezett. Kiemelten fontos, hogy az idei európai parlamenti választásokon azok kerüljenek többségbe, akik hisznek a keresztény gyökerű, több kultúrájú, egymás mellett békésen megférő őshonos nemzetek jövőjében.
Az EMNT üdvözli az Erdélyi Magyar Néppárt erdélyi magyar koalíció létrehozására irányuló javaslatát. Az erdélyi magyar társadalom intézményes politikai pluralizmusa több mint másfél évtizedre tekint vissza. Az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt immár kinyilvánította szándékát az erdélyi magyar összefogásra – az európai parlamenti választások tárgyában. Az EMNT Elnöksége emlékeztet arra, hogy éppen idén lesz a tizedik évfordulója annak, hogy 2009-ben a magyar összefogás eredményeképpen három erdélyi magyar jelöltnek sikerült bejutnia az Európai Parlamentbe. A tét azóta tovább nőtt az európai színtéren.
Az EMNT Elnöksége szorgalmazza a három erdélyi párt egyezségét, mely által a jelenlegi két befutó hely mellett egy harmadik megszerzésére is lehetőség nyílhat. Tíz évvel ezelőtt jelentős társadalmi igény előzte meg az összefogást. Ez ma sincs másképp. Legyen az európai parlamenti választás egy olyan alkalom, amikor újra bebizonyíthatjuk – elsősorban az erdélyi magyar közösség előtt –, hogy közös fellépést megkövetelő helyzetekben képesek vagyunk a közös munkára, a közös érdekérvényesítésre! – áll az EMNT sajtóirodája által kiadott közleményben. 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010