2022. augusztus 4. csütörtök
Send this article Print this article

„Névrokonok” találkozója Székelykeresztúron

Az udvarhelyszéki Székelykeresztúron idén július 31. és augusztus 7. között zajlanak a városnapok. Vasárnap délután kezdésként Petőfi Sándorra, az 1848–49-es szabadságharc kiemelkedő személyiségére emlékeztek a városközpontban és a Gyárfás-kúria udvarán, ahol a zseniális költő utoljára szállt meg, mielőtt örökre eltűnt volna a fehéregyházi csatában.



 Az idei városnapok keretében rendezik meg az augusztus 5-én és 6-án huszonkettedik alkalommal a Keresztúr nevű települések „nemzetközi” (valójában nemzeti, összmagyar) találkozóját. 2000-ben, a millennium évében Balatonkeresztúron kezdődött el ennek a találkozósorozatnak a nagyszerű története 14 Keresztúr nevű település küldötteinek részvételével, azóta 23 Kárpát-medencei helységet tömörít A Keresztúr Nevű Települések Szövetsége. Köztük van Székelykeresztúr mellett Csicsókeresztúr (Szolnok-Doboka vármegye, ma Beszterce-Naszód megyében), Ördögkeresztúr (Kolozs vm.), Csernakeresztúr (Hunyad vm.) és Szilágyfőkeresztúr (Szilágy vm.) a mai Románia területéről.
Koncz Hunor János, Székelykeresztúr polgármestere (Erdélyi Magyar Néppárt) az önkormányzat nevében meghívót küldött Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének: „Örömömre szolgál tudatni Önnel, hogy idén az a ritka megtiszteltetés érte városunkat, hogy a pandémia kegyetlen elszigeteltsége után Székelykeresztúr adhat otthont a Keresztúr nevű települések XXII. találkozójának, amelyre Önt is szeretettel várjuk.”
A meghívóra válaszul Tőkés László az alábbi levelet írta az udvarhelyszéki kisváros elöljárójának: „Tisztelt Polgármester Úr! Öröm volt együtt lennünk magyarságunk tusnádfürdői nagy felsereglésén, mint ahogyan keresztúri látogatásomra is örömteli érzésekkel gondolok vissza. Szívből megköszönöm a »Keresztúr nevű települések XXII. nemzetközi találkozójára« szóló meghívásukat, mely önmagában is a határokon átívelő nemzeti összetartozás példás megjelenítője. Kívánom, hogy ebben a tudatban és ezzel az érzéssel »mulassák az időt« felemelő együttlétük idején. Lélekben és is ott leszek. Előre lerögzített családi programom sajnos megakadályoz a tényleges jelenlétben. Testvéri szeretettel küldöm Isten áldását kérő jókívánságaimat Székelykeresztúr egész népének és névrokon testvértelepülései képviselőinek!” 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010