2017. december 13. szerda
Send this article Print this article

Vita Strasbourgban az emberi jogi helyzetről

Az Európai Parlament idei utolsó ülésszakának második napján két külügyi-emberi jogi dokumentum vitájára került sor a plenáris ülésen.



 Az emberi jogok és a demokrácia 2016. évi helyzetéről szóló jelentés viszonylatában igen találó Federica Mogherini uniós külügyi főképviselő megállapítása: „Nehéz időkben úgy lehet erős az Európai Unió, hogyha a stratégiai gondolkodást helyezi előtérbe, tagjainak jövőképe közös, fellépése pedig egységes.” A mianmari (burmai) üldözött rohindzsa (rohingya) közösség helyzetével kapcsolatos nyilatkozat vitájában is ez az általános stratégiai igény nyilvánult meg.
A hontalan muszlim rohindzsákat a buddhista többség tettlegességig fajuló gyűlölete sújtja. A Béke Nobel-díjas Aung Szan Szú Kjí nevével fémjelzett, törékeny mianmari demokrácia állami hatóságai maguk is részesei az ellenük folytatott népirtásnak. Hozzászólásában Tőkés László európai képviselő a hosszú évtizedeken át katonai diktatúrában élt távolkeleti ország „történelmi lehetőségeként” értékelte a 2016-ban alighogy elkezdődött demokratikus átalakulásokat. Az ígéretes változások folytatásához viszont az szükséges, hogy a kormány hagyjon fel a rohindzsa kisebbséget létében fenyegető mostani gyakorlatával és teljesítse a kisebbségek védelmében vállalt kötelezettségeit.
A 2016. évi emberi jogi jelentéshez való hozzászólásában erdélyi képviselőnk a lelkiismereti és a vallásszabadságra helyezte a hangsúlyt, azonos mérce alkalmazását szorgalmazva a világon leginkább üldözött keresztények és más vallásúak emberi és kollektív jogainak védelmében. Ezzel együtt azokkal a gyilkos ideológiákkal is fel kell vennünk a harcot, amelyek rendszerszinten üldözik etnikai és vallási kisebbségeiket – mondotta képviselőnk.
A demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság terén mutatkozó folyamatos visszaesés kihívásaival szembenézve az Unió fokozott figyelmet tanúsít a vallásszabadság szaporodó sérelmeinek, valamint a vallásüldözés elharapózásának. A jelentés – egyebek mellett – konkrét és gyakorlati fellépést sürget a vallás és a meggyőződés szabadságának előmozdításáról és védelméről szóló uniós iránymutatások hatékony végrehajtása érdekében.
A dokumentum egészében véve pozitív tartalma ellenére a magyar néppárti küldöttség tagjai tartózkodtak a mai végszavazáskor. Ennek legfőbb oka az, hogy a migráció kérdésében Magyarország álláspontja lényegesen eltér az Unió, illetve a Parlament, sőt még  a néppárti frakció egy jelentős részének az álláspontjától is.





www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010