2014. február 7. péntek
Send this article Print this article

Ukrajna érdeke visszatalálni Európába

Tegnap (2014. február 5-i – szerk. megj.) délutáni, strasbourgi plenárisán az ukrajnai válságról tartott vitát az Európai Parlament. Stefan Füle bővítési biztos felvezetője nyomán a parlamenti frakciók szószólói adták elő pártjaik álláspontját.



   Elmar Brok néppárti képviselő, a Külügyi Bizottság elnöke a 2004-es ukrán alkotmány visszaállítása és előrehozott választások kiírása mellett foglalt állást. Hannes Swoboda szocialista frakcióvezető, az ún. narancsos forradalom kudarcára visszautalva, annak a reményének adott hangot, hogy ez a népi felkelés nem fog hasonlóképpen végződni.
A felszólalók egyetértettek abban, hogy Ukrajna egy szuverén állam – ezért sem az Európai Unió,sem Oroszország nem jogosult helyette dönteni a saját sorsa felől. Következésképpen a demokratikus ellenzék kezében van az ország jövője.
   A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség legutóbbi állásfoglalása kapcsán, felszólalásában Tőkés László európai képviselő szolidaritását fejezte ki nem csupán az ukrán népi megmozdulások bátor résztvevői, hanem a Kárpátalján és a Romániával szomszédos, más területeken élő magyar és román nemzeti közösségek iránt is, akik szintén szabadulni szeretnének az orosz birodalmi érdekszférából. Magyar nemzettársaink és a többi ukrajnai kisebbség helyzetét tovább bonyolítja az a körülmény, hogy a szovjet kommunizmus visszahúzó öröksége mellett az ukrán nacionalizmussal is szembetalálják magukat.
   Akárhogyan is volna, Ukrajna egész lakosságának közös érdeke visszatalálni Európába. A Szovjetunió két évtizeddel ezelőtti bukásával elkezdődött rendszerváltozás csak az európai társadalmi és politikai orientáció útján folytatódhat tovább – és az Uniónak ebben kell hathatós támogatást nyújtania a Kelet és Nyugat határvidékén meghasonlott ukrán országnak.
   Stefan Füle európai biztos zárszavában kihangsúlyozta, hogy az EU-társulási szerződés vilniuszi aláírásának elmaradásával semmi sem zárult le: Ukrajna előtt változatlanul nyitva áll az Európai Unió ajtaja.

Strasbourg, 2014. február 6. 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010