2012. június 22. péntek
Send this article Print this article

Tőkés László Portugáliában tett látogatást

2012. június 20–22-én az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának (CULT) héttagú küldöttsége tett látogatást a portugáliai Guimaraes és Braga városokban, az ország északi részén fekvő Minho tartományban. A spanyolországi Santiago Fisas Ayxela néppárti katalán politikus vezette delegáció tagjai voltak – többek között – Tőkés László erdélyi, Bagó Zoltán magyarországi, valamint Piotr Borys lengyel képviselők.

A Bom Jesus templom


   A látogatásra abból az alkalomból került sor, hogy a 2012. esztendőben – a szlovéniai Mariborral párosban – Guimaraes lett Európa kulturális fővárosa, Braga pedig az Európa ifjúsági fővárosának szerepét tölti be.
   Guimaraes – egyebek mellett – arról nevezetes, hogy a portugál nemzet és nyelv bölcsőjének számít – ugyanis 1139-ben I. Alfonso király itt kiáltotta ki országa függetlenségét, mikor is az levált a korabeli Spanyolországtól. Braga ennél is régebbi múltra tekint vissza, ugyanis kétezer évvel ezelőtt a Római Birodalom „Augusta Braganca” településén alakult meg Európa egyik legrégebbi keresztény egyháza.
A két nevezetes portugál város által fémjelzett Minho tartományt a vendéglátók az ősiség és a megújulás alapvető tulajdonságaival jellemezték. Nagy múltját meghazudtolva, ez a terület nemcsak Portugália, hanem az egész Európai Unió egyik legdinamikusabban fejlődő régiója. Mind gyarapodó népessége – fiatal átlagéletkora –, mind gazdasági, kulturális, tudományos potenciálja modellértékűnek számít országos és európai viszonylatban – hangsúlyozták az előadók. A helyzet ellentmondásos voltára vall viszont az a körülmény, hogy a portugáliai gazdasági válság közepette az egymilliós lakosságú Minho tartomány az ibériai ország legelmaradottabb vidéke, s mint ilyen, az Uniótól remél támogatást rendkívüli gondjai leküzdéséhez.
   Az európai parlamenti küldöttség zsúfolt programja rendjén arról győződött meg, hogy a nevezett portugál városok élelmes módon sáfárkodnak az Unió biztosította gazdasági-pénzügyi lehetőségekkel, és minden alkalmat megragadnak a válság leküzdésére. A küldöttség tagjai a rendelkezésükre álló két nap alatt találkoztak Antonio Magalhaes és Mesquita Machado polgármesterekkel, valamint az általuk vezetett önkormányzatok képviselőivel, továbbá az európai kulturális és ifjúsági főváros ügyének felelős képviselőivel. Kíséretükben meglátogatták városaik főbb nevezetességeit, valamint a „fővárosi” rangjukkal kapcsolatos kulturális létesítményeket. Beigazolódni látták, hogy rendkívüli státuszuk révén a kultúra valóban a gazdasági fejlődés, valamint az általános felemelkedés hatékony eszközévé vált életükben. 
   Santiago Fisas Ayxela delegáció-vezető alkalmi megnyilatkozásaiban a CULT-bizottság közérdekű tevékenységéről nyújtott tájékoztatást, és az Európai Parlament szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a meglátogatott városokat.
   A regionális jellegű Minhói Egyetem és a szintén a `70-es években alakult Brágai Katolikus Egyetem gyors ütemű fejlődése arról tanúskodott, hogy egy – hátrányos helyzetű – régió életében a felsőoktatás és a tudományos kutatás fejlődése milyen gyökeres változásokat hozhat.
   Tőkés László erdélyi képviselőnket valamennyi látogatási helyszínen „romániai magyarként” mutatta be a küldöttség katalán vezetője, és a temesvári ellenállás kezdeményezőjeként köszöntötték vendéglátóik. A bemutatkozások alkalmával tájékoztatást nyújtott az erdélyi magyarság helyzetéről, a megbeszélések rendjén pedig a portugáliai bevándorlók felől érdeklődött.
   A hajdan kiterjedt gyarmatbirodalommal rendelkező országban viszonylag kevés harmadik világbeli bevándorló él, helyzetük normális és rendezett. Kelet-Európából főképpen ukrán bevándorlók érkeztek Portugáliába, több helyen pedig – ezenképpen Brágában is – eléggé népes román közösségek élnek.
  Látogatásuk második napján, a Bom Jesus elnevezésű „szenthelyen”, illetve festői szépségű üdülőhelyen Jorge Ortiga brágai érsek fogadta az Európai Parlament küldötteit, aki az Egyház föltétlen támogatásáról biztosította az európai egységfolyamat ügyét.
Guimaraes, 2012. június 22.
 
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010