2014. június 16. hétfő
Send this article Print this article

Tőkés László: a Krisztus-hívők kedvezőtlen elbírálásban részesülnek Európában

A keresztény egyházak helyzete az Európai Unióban címmel tartottak konferenciát június 14-én Temesváron, az Új Ezredév Református Központ gyülekezeti termében. Tőkés László enyhe keserűséggel számolt be hét év alatt összegyűjtött nyugat-európai tapasztalatairól, amelyek több tekintetben a kommunizmus idején megélt viszonyokra emlékeztetnek.



   A keresztény egyházak helyzete az Európai Unióban címmel tartottak konferenciát június 14-én Temesváron, az Új Ezredév Református Központ gyülekezeti termében. A tanácskozásra az Ökumenikus vallási útvonalak Temes és Csongrád megyében című, az Európai Unió által támogatott HU-RO projekt keretében kerülhetett sor. Mint ismeretes, a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program átfogó célja közelebb hozni egymáshoz a határ menti térségben élő embereket, közösségeket és gazdasági szereplőket, az együttműködésbe bevont térség közös fejlesztésének elősegítése érdekében.
   A konferenciát a házigazda Új Ezredév Református Egyházközség vezetője, Gazda István lelkipásztor az alkalomhoz illő áhítattal nyitotta meg, köszöntve ugyanakkor az előadókat, a meghívottakat és az érdeklődőket.
   Elsőként Remus Groze temesvári baptista lelkipásztor Európa keresztény gyökereiről értekezett, majd Globalizáció és ökumenizmus címmel Juhász Tamás kolozsvári teológiai professzor tartott előadást. S. Király Béla író, politológus, a Magyar Politikatudományi Társaság tagja Keresztény értékek, a hit megújító ereje Európában címmel folytatta az előadássorozatot. Befejezésképpen Tőkés László, az erdélyieknemrég újraválasztott európai parlamenti képviselője a keresztyénség kilátásairól festett markáns színekkel képet, különös tekintettel az Unióban zajló, aggodalomra is okot adó folyamatokra.
   A volt királyhágómelléki református püspök enyhe keserűséggel számolt be hét év alatt összegyűjtött nyugat-európai tapasztalatairól, amelyek több tekintetben a kommunizmus idején megélt viszonyokra emlékeztetnek. „1989 előtt felnéztünk Európára, mely az emberi jogok, a szabadságjogok, az elnyomottak, az értékelvűség védelmezőjét jelentette a számunkra, a lelkiismereti és a vallásszabadság hazájának véltük. Kijutva Európába, bekerülve az Európai Parlamentbe, szinte úgy éreztem, hogy »csöbörből vederbe estem«. A kommunista materializmus helyett szembetaláltam magam a jóléti társadalom vulgáris materializmusával, az ideológiai internacionalizmus helyén a nyugati kozmopolitizmust, az ateizmus helyén a szekularizációt, az elvilágiasodott világ vallástalanságát, az üres templomokat találtam.” Ami Tőkés Lászlót a legjobban megdöbbentette, az az Európai Parlament „tömény kereszténység- és egyházellenessége”. A toleranciát és sokszínűséget Nyugaton inkább a nem keresztyénekre vonatkoztatják, az ő befogadásukra szolgáló ideológiai kulcskifejezésképpen, a Krisztus-hívők ellenben rendre kedvezőtlen elbírálásban részesülnek, sőt alkalomadtán szabadon lehet őket sértegetni. Továbbmenően – példának okáért – az afrikai vagy ázsiai üldözött keresztyének védelme „szalonképesnek” számít, ezzel szemben azonban az európai kisebbségi egyházak vagy egyáltalán az európai kisebbségek védelmére alig nyílik lehetőség – mondotta az Európai Néppárt erdélyi képviselője. Befejezésképpen az „elrabolt Európa” visszaszerzése mellett szállt síkra. A 2007-ben útjára indított „Keresztény Európát! elnevezésű programjára visszautalva, annak a véleményének adott hangot, hogy „ebben a folyamatban Kelet-Közép-Európa komolyabb szerepet játszhatna, egy új Európa kialakításának és gazdagításának lehetne a vezető ereje. Míg a fejlett Nyugat hozzájárulása elsősorban gazdasági téren meghatározó fontosságú – a mi európai »apportunk« a keresztény hit és kultúra terén mutatkozhatna meg.”
   Az ökumené szellemében lezajlott temesvári tanácskozás a hallgatóság soraiból érkező kérdésekkel és hozzászólásokkal ért véget.
 
Nagyvárad, 2014. június 16.
 
                                                                                                        Tőkés László
                                                                                              EP-képviselő sajtóirodája


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010