2009. május 22. péntek
Send this article Print this article

Tőkés László levele a Debreceni Zsinat Elnökségéhez

A Magyarországi Református Egyház
Főtiszteletű Zsinati Elnökségének

Főtiszteletű

Dr. Bölcskei Gusztáv püspök úrnak,
a Zsinat lelkészi elnökének

Debrecen

Főtiszteletű Elnökség!
Főtiszteletű Püspök úr!

A Magyar Református Egyház mai ünnepi alkalmából azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulok a főtiszteletű Elnökséghez, hogy a Tagegyházak nevében szíveskedjenek nyilvánosan közösséget vállalni és állást foglalni annak a ma délután, Csíkszeredában sorra kerülő tömegtüntetésnek a résztvevőivel, illetve tiltakozásával, melyet a román hatóságok nacionalista politikája ellenében rendezünk. Mint az erdélyi Magyar Összefogás európai parlamenti választási listavezetőjét, engem is erre a rendezvényre szólít a lelkiismereti kötelesség.





Amint az köztudott, a demokrata-liberális-szocialista román egységkormány széles körű politikai-etnikai tisztogatást visz véghez a magyar állami tiszt- és tisztségviselők körében, a Ceauşescu-korszakra emlékeztető módon és mértékben románosítva el a székely, illetve a magyarok lakta megyék közigazgatását. A gyarmatosítási módszerekkel végrehajtott leváltások és etnikai átalakítások a magyar nyelvű oktatásügyet kiváltképpen sújtják.

Tisztelettel kérjük, hogy emeljék fel szavukat az erdélyi magyarság ellen irányuló hátrányos megkülönböztetés ellen, a dél- és felvidéki, valamint a kárpátaljai nemzeti közösségekkel szemben alkalmazott etnikai diszkriminációval egyetemben. A volt kis-Antant országaiban tapasztalható kisebbség- illetve magyarellenesség a keresztyén hittől és az egységesülő Európa szellemétől teljességgel idegen.

Isten áldását kérve református népünkre, a fél évezrede született Kálvin János tanítása értelmében kérem, hogy mondjunk ellent az istentelen hatalmi visszaéléseknek.

Nagyvárad, 2009. május 21.

Tőkés László



hírek

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Trianonról és az autonómiáról
TEMESVÁR 31. - Tőkés László, az EMNT elnöke
Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010