2009. január 28. szerda
Send this article Print this article

Sólyom László fogadta Tőkés Lászlót

Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke 2009. január 28-án a Sándor-palotában fogadta Tőkés László püspököt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökét. Az államfő meghívásának eleget téve Tőkés László – az EMNT alelnökei, Szilágyi Zsolt és Toró T. Tibor kíséretében – beszámolt a romániai politikai helyzetről, illetve rövid helyzetképet festett az erdélyi magyar politika aktuális állapotáról.





Tőkés László megköszönte a köztársasági elnöknek a nemzetegyesítés terén tett erőfeszítéseit, a határon túlra szakadt nemzetrészekkel való törődést, és külön gratulált a köztársasági elnök kezdeményezésére született konferenciasorozathoz. Az erdélyi magyarok európai képviselője hangsúlyozta: Trianon után a kommunizmus ártott leginkább a magyar nemzeti egységnek. Véleménye szerint 2004. december 5-e nem annyira a trianoni diktátum, hanem inkább a kommunista korszaknak a szétszakadt nemzetrészeket egymástól elidegenítő, „internacionalista” doktrínájának a következménye.

Következésképpen elengedhetetlennek tartja a kommunista múlttal való őszinte szembenézést, a kommunizmus bűneinek feltárását. Utalt arra, hogy a 2007 decemberében a román államelnökkel, Traian Băsescuval való találkozójukon Románia államfője elvi támogatásáról biztosította a kommunizmus magyar- és kisebbségellenes bűntetteinek kutatását.

Tőkés László meghívta Sólyom László államelnököt 2009. december 15-re Temesvárra, a romániai forradalom húsz éves évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségre. A Magyar Köztársaság elnöke a meghívást elvileg elfogadta.

Tőkés László felvetette a magyar adóforintokból létrehozott erdélyi magyar felsőoktatási intézmények, a Partiumi Keresztény Egyetem és a Sapientia-Erdélyi Magyar Tudományegyetem támogatásának ügyét is. Örömmel számolt be az államelnöknek a PKE hivatalos akkreditálásáról, illetve a Sapientia-EMTE küszöbön álló akkreditációjáról. Emlékeztetett: kereken ötven éve olvasztották be a Bolyai Egyetemet a Babeş Egyetembe, és ennek kapcsán felhozta a két magyar nyelvű felsőfokú oktatási intézmény paritásos alapon való, a magyar és a román állam által egyforma mértékben történő támogatásának kérdését. Sólyom László válaszában elismerően szólt az eddigi eredményekről, és abbeli reményét fejezte ki, hogy a magyar nyelvű intézmények tovább fognak erősödni.

Tőkés László rövid tájékoztatást nyújtott arról a csángómentő programról, amely a csángómagyarok nyelvi és közösségi megmaradását célozza, és arra kérte a magyar köztársasági elnököt, hogy továbbra is támogassa a csángó ügyet.

Traian Băsescu román államfő küszöbön álló budapesti látogatása kapcsán az EMNT elnöke ismertette a magyar államfővel a Romániában – államelnöki segédlettel – felerősödött regionalizációs folyamatokat. Elmondta: fennáll a veszélye annak, hogy az új regionális közigazgatási rendszer nem tartja tiszteletben a különböző történelmi régiók határvonalait, és az etnikai összetételt is megváltoztathatja. A régiók újrarajzolása, illetve Székelyföld területi autonómiája kiemelten fontos mind a székelység, mind egész erdélyi magyarságunk jövője szempontjából.

Az aktuálpolitika rendjén az erdélyi magyarok európai képviselője beszámolt arról, hogy a közelgő európai parlamenti választások tekintetében egy közös, nemzeti lista felállítására tett javaslatot, amelynek lehetőségéről pénteken, 2009. január 30-án egyeztet Markó Bélával, az RMDSZ elnökével.

Sólyom László egyetértett a magyar összefogás szükségességével, és reményét fejezte ki, hogy ezáltal több képviselője lehet az erdélyi magyarságnak az Európai Parlamentben.

Budapest, 2009. január 28.



hírek

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Trianonról és az autonómiáról
TEMESVÁR 31. - Tőkés László, az EMNT elnöke
Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010