2018. november 29. csütörtök
Send this article Print this article

Nyilatkozat: Elutasítjuk a kárpátaljai magyarok megfélemlítését!

2018. november 29-én a „Kárpát-medencei magyarság - európai jövő” címmel az Európai Parlamentben megtartott konferencia résztvevői részletesen elemezték az egyes kisebbségi közösségek helyzetét a Kárpát-medencében.



 Megállapították, hogy az anyaország határain kívülre rekedt magyar közösségek közül kétségtelenül a kárpátaljai magyar közösség van a legnehezebb helyzetben. A 2014-től húzódó kelet-ukrajnai  konfliktus következtében kialakult bizonytalan politikai és gazdasági helyzet mellett folyamatos visszalépés tapasztalható a nemzeti kisebbségek nyelvi- és oktatási jogaiban, valamint az érdekképviselet lehetőségei is veszélybe kerültek az ukrán kormánypártok magyarellenes retorikája miatt. A 2019-es ukrajnai választások és belpolitikai csatározások még inkább elmélyítik a társadalmi feszültségeket, a kárpátaljai magyarság zaklatásnak és provokációnak van kitéve, ami még nehezebbé teszi az ottmaradás lehetőségét.  Az Európai Unió intézményei és az európai politikum egy része cinkos közömbösséget tanúsít és feláldozza a kárpátaljai magyar közösséget a geostratégiai érdekek oltárán. Ezért mi, a  „Kárpát-medencei magyarság – európai jövő” konferencia résztvevői támogatásunkról és kiállásunkról biztosítjuk Kárpátalja magyarságát, és ismételten felhívjuk az európai intézményeket, tegyenek lépéseket a kárpátaljai kisebbségi közösségek jogainak védelmére.
 
Brüsszel, 2018. november 29.
 
A konferencia résztvevői nevében az Európai Parlament alábbi képviselői:  Csáky Pál, Tőkés László, Bocskor Andrea, Gál Kinga, Sógor Csaba, Deli Andor, Winkler Gyula


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010