2016. május 20. péntek
Send this article Print this article

Nyárádkarácson: megteremthető a néppártos többség a helyi tanácsban

A helyhatósági választásokat megelőző kampány alkalmából lakossági fórumot tartott az Erdélyi Magyar Néppárt szervezete Nyárádkarácsonban (Maros m.) május 18-án. Az eseményen jelen volt Szilágyi Zsolt, a Néppárt elnöke és Tőkés László, európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.



 Elsőként Szilágyi Attila tanácsosjelölt köszöntötte a megjelenteket. „Le kell számolnunk a kommunizmus örökségével és a múltszázad pártkatonáival, hogy jövőt teremthessük fiataljainknak. Csapatunk célja a kanalizálás és vízhálózat kiépítése, valamint sportlétesítmények építése” – mondta Szilágyi Attila. Ehhez csatlakozva Simon Sándor tanácsosjelölt elmondta: nyugodt, tervezhető életet akarnak biztosítani a falu lakói számára.
„Nem ígérgetni, hanem cselekedni kell” – mondta Apa Mihály polgármesterjelölt. A politikus elmondta: elérkezettnek látja az időt a változásra, és ebben számít a helyi roma közösség támogatására is. Apa Mihály is kiemelte a falu vízproblémáit, melyre mihamarabb megoldást kell találni, s egy olyan település vezetője kíván lenni, ahol „jó élni és ahová jó hazatérni”.
Tőkés László hangsúlyozta: a választott vezetőknek nem uralkodniuk kell, hanem szolgálniuk a közösséget. „Szédületes azok száma, akik korrupció miatt ülnek börtönben, vagy vannak eljárás alatt” – jelentette ki az EMNT elnöke, majd hozzátette: mint kiderült, az RMDSZ nem számolt el azzal a 4-5 millió eurónyi támogatással, melyet a román állam a magyar közösség számára folyósít évente. Tőkés a korrupció elkerülése mellett a szülőföldön való helytállás és megmaradás fontosságáról is beszélt, majd hozzátette: a közelgő helyhatósági választás egyik kulcskérdése, hogy sikerül-e tisztességes magyar embereket bejuttatni a helyi és megyei tanácsokba.
Szilágyi Zsolt megköszönte a helyi tanácsosjelölteknek, hogy vállalják a június 5-i megmérettetést, és indulásukkal megteremtik a választás lehetőségét. A Néppárt elnöke emlékeztetett: a demokratikus választások jó alkalmat biztosítanak arra, hogy a választók lecseréljék azokat a vezetőket, akik nem a közösség javát szolgálják. Szilágyi úgy látja, hogy Nyárádkarácsonban is megérett az idő a változásra, és a településnek szüksége van a megújulásra. „A kizárólag a hatalom megtartásában érdekelt RMDSZ-szel szemben az Néppárt egy olyan alternatíva lehet, melyet eszközként használva, a közösség érdekeit szolgálhatjuk. Mindenkinek tudatosítania kell: a politika van az emberekért, és nem az emberek a politikáért” – jelentette ki Szilágyi Zsolt. A Néppárt elnöke elmondta: a választott vezetőktől elvárható, hogy a közéletet és a közpénzek elköltését átláthatóvá tegyék, s ennek fényében az RMDSZ-től is azt várja, hogy tételesen elszámoljanak az állami támogatásokkal.
A fórum végén Bereczki Ferenc, a Néppárt Maros megyei elnöke elmondta: ha az eseményen megjelentek június 5-én elmennek – családtagjaikkal együtt – szavazni megteremthető lesz a néppártos többség a helyi tanácsban. 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010