2015. május 27. szerda
Send this article Print this article

M E G H Í V Ó

Tavaly decemberben méltóképpen megemlékeztünk a temesvári népfelkelés 25. évfordulójáról. Hasonlóképpen, a múlt év folyamán Magyarországon és a volt szovjet tömb országaiban megemlékezésekre került sor a társadalmi-politikai rendszerváltozás negyedszázados jubileuma alkalmából.



 Annak tudatában, hogy az egykori rendszerváltó történelmi fordulat részeképpen egyházi rendszerváltozásról is indokolt és méltó megemlékeznünk és beszélnünk, a Partiumi Keresztény Egyetem égisze alatt, a Sulyok István Teológiai Tudományok Intézete szervezésében 2015. május 30-án ebben a tárgyban rendezünk konferenciát, amelyre ezennel tisztelettel meghívjuk.
„Én, az Úr vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából” – szólá Isten a Törvény kijelentésekor (2Móz. 20,12). Az Ő örökkévaló szabadításának szellemében, konferenciánk eszmei címe – Luther Márton nyomán – ekképpen fogalmazható meg: Szabadulás az Egyház babiloni fogságából”. Anyaszentegyházunk „pusztai vándorlásának” 25 esztendejére visszatekintve, tanácskozásunk a megtett út összegzésére és tanulságainak a levonására vállalkozik. A konferencia napját záró, május 30-án este sorra kerülő műsoros estünkkel és május 31-i, vasárnap délelőtti templomi ünnepélyünkön Urunk Istenünk szabadításáért adunk hálát.
Konferenciánk helyszíne: Egyházkerületi Székházunk díszterme. Kezdetének időpontja: reggel 10 óra. A székház előcsarnokában első püspökünk, Sulyok István emléktáblájánál tisztelgünk. Vendégeink között üdvözölhetjük Bogárdi Szabó István dunamelléki püspököt, zsinati elnököt, Fazekas László felvidéki püspököt, Kiss Rigó László szeged-csanádi megyéspüspököt, Hafenscher Károly evangélikus zsinati lelkészi elnököt, valamint Németh Zsolt politikus-főgondnokot, Békássy N. Albert svédországi egyetemi tanárt és más jeleseinket. A nap filmvetítéssel zárul, mégpedig egy rendkívülinek mondható ősbemutatóval: Gyöngyössy Bence Janus című új tévéfilmjét tekinthetik meg az alkotók egy részének társaságában a konferencia részvevői és más érdeklődők.
Vasárnapi hálaadó istentiszteleti ünnepélyünk igehirdetője Balog Zoltán lelkipásztor, miniszter, rendezvénysorozatunk fővédnöke. Az ünnepély végeztével Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony szobránál tisztelgünk és koszorúzunk.
A rendszerváltozás, illetve az egyházi életben végbement változások, valamint megújulás elmúlt negyed századára visszatekintve és az előttünk álló úthoz erőt gyűjtve, testvéri szeretettel hívjuk és várjuk rendezvényeinkre.
„Add vissza nékem a Te szabadításodnak örömét, és engedelmesség lelkével támogass engem!” (Zsolt. 51,14) – ezzel a zsoltáros fohászkodással küldöm testvéri jókívánságaimat, szeretettel:
 
                                                                                                                             
                                                                                                                     Tőkés László
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010