2015. július 3. péntek
Send this article Print this article

Közlemény a ciánalapú bányászat európai betiltásának tárgyában

„Az Európai Bizottság jelenleg nem látja indokoltnak a ciánalapú bányászati technológiák betiltását” – válaszolta Karmenu Vella környezetpolitikáért, tengeri ügyekért és halászati politikáért felelős európai biztos arra a folyamodványra, melyben Tőkés László erdélyi képviselő több kollégájával együtt azt szorgalmazta, hogy a Bizottság mielőbb szerezzen érvényt az Európai Parlament bányászati ciántechnológiák betiltására vonatkozó, 2010. május 5-i határozatának.



 Öt esztendővel ezelőtt az Európai Parlament elsöprő többséggel fogadta el azt a határozatot, amely Áder János és Tőkés László néppárti EP-képviselők kezdeményezésére a ciántechnológián alapuló bányászat európai betiltását indítványozta. A határozatban az európai parlament arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy 2011 végéig tiltsák be a cianidos bányászatot, ez azonban mind a mai napig nem történt meg. A hivatkozott EP-határozat 5. évfordulója alkalmából 32 európai parlamenti képviselő nyomatékosan felhívta az uniós biztos figyelmét arra, hogy az európai törvényhozás egyértelmű felszólítása ellenére a Bizottság mint végrehajtó szerv mindmáig adós a végrehajtással.
A folyamodvány aláírói arra figyelmeztettek, hogy a ciánalapú bányászat jelenleg Európa legszebb védett tájait – példának okáért a skandináviai Lappföldet, a spanyolországi Galiciát, a görögországi Halkidiki félszigetet vagy Erdélyt – veszélyezteti, és kontinensünk közel áll ahhoz, hogy a világ legfenyegetettebb aranybányászati helyszínévé váljék. Jelezték, hogy az utóbbi 25 évben világszerte több mint 30 nagyobb cianid-szennyezéssel járó baleset fordult elő, és – figyelembe véve az egyre sűrűbben bekövetkező szélsőséges időjárási körülményeket, többek között a gyakori erősen csapadékos időszakokat – nincs biztosíték arra, hogy a jövőben nem történnek hasonló szerencsétlenségek.
Folyó év június 22-i válaszában Karmenu Vella főbiztos kijelentette, hogy a létező uniós szabályozások megfelelő alkalmazása erősen lecsökkenti a ciánkatasztrófák kockázatát, illetve ezek által megelőzhetik a káros hatásokat, amennyiben azok mégis bekövetkeznének. Leszögezte, hogy a Bizottság csakis akkor venné fontolóra újabb biztonsági követelmények bevezetését, hogyha a létezők elégtelennek bizonyulnának. Vella főbiztos tudatta, hogy a Bizottság erősen elkötelezett a létező bányászati szabályok betartatása iránt, és annak ellenére, hogy az egyes lelőhelyek kiaknázásának engedélyeztetése a tagországok hatáskörébe tartozik, hivatala szoros figyelemmel fogja követni a ciánalapú bányászatot az Európai Unió területén. Tudatta, hogy hamarosan nyilvánosságra kerül aveszélyes hulladékok kezelésének kötelezettségeiről szóló, 2006. április 5-i, 2006/12/EK jelű európai parlamenti és tanácsi irányelv gyakorlatba ültetését elemző, átfogó jelentés, amely külön figyelmet szentel ennek a kérdésnek.
A környezetvédelmi biztos válasza szervesen illeszkedik a ciánalapú bányászati technológia kockázatait lekicsinylő brüsszeli megnyilvánulások sorába, hiszen az Európai Bizott­ság illetékesei évek óta különféle tanulmányokra, uniós irány­elvekre és jogszabályokra való bürokratikus hivatkozással hárítják el Tőkés László és képviselőtársai ez üggyel kapcsolatos figyelmeztetéseit, illetve folyamodványait.


Tőkés László Karmenu Vella európai biztoshoz intézett május 5-i képviselői levele

Karmenu Vella európai biztos válaszlevele


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010