2022. május 20. péntek
Send this article Print this article

Közelmúltbeli közéleti tevékenységek

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács május 7-én újraválasztott elnöke, Tőkés László a sepsiszentgyörgyi küldöttgyűlést követő héten, május 12-én Budapesten vett részt a Partiumi Egyetem Alapítvány kuratóriumának ülésén, az Andrássy úti elnöki EMNT-irodában.



Az alapítvány – elnevezésének értelmében – a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, valamint erdélyi-partiumi oktatási és kulturális ügyek támogatását tartja hivatásának. A gyűlésen Tőkés József titkár számolt be az alapítvány 2021. évi működéséről, majd elfogadták a közhasznúsági jelentést, valamint a 2022. évi költségvetési tervet. Kegyelettel emlékeztek meg Brassai Kláráról, aki annak egyik alapítójaként becses örökséget hagyott az alapítványra.
Mint arról beszámoltunk már, május 14-én Tőkés László meghívottként részt vett az újan megválasztott magyar köztársasági elnök, Novák Katalin Kossuth téri beiktatási ceremóniáján, illetve az azt megelőző ökumenikus istentiszteleten a Kálvin téri református templomban.
Május 15-én szintén Budapesten került sor arra a díjkiosztó ünnepélyre, amelynek keretében az Emberi Méltóság Tanácsa Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökét részesítette az Emberi Méltóságért kitüntetésben. Laudációjában id. Lomnici Zoltán, a tanács elnöke megindító szavakkal méltatta a Budapesten kényszerű emigrációban tartózkodó politikus érdemeit, kiállását a kárpátaljai magyarság egyre súlyosbodó helyzetében, élet-halál harcában. Szunai Miklós főtitkár külön is üdvözölte a kitüntetettet. A felemelő rendezvényen Dévai Nagy Kamilla énekművész, valamint Kathy-Horváth Lajos hegedűművész szolgált rövid műsorral. Az anyaországi és az erdélyi magyarság képviselőiként Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke fejezte ki bajtársi szolidaritását és jókívánságait a díjazottnak, valamint megpróbáltatást szenvedő népének.
Május 16-án az Országgyűlés nagy többséggel ismét Orbán Viktort, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnökét választotta meg Magyarország miniszterelnökének, miután pártja a KDNP-vel szövetségben kétharmados győzelmet aratott az április 3-i választásokon. A szavazást követően Orbán a történelmi zászlók előtt letette a miniszterelnöki esküt. A parlamenti ülés után miniszterelnöki fogadásra került sor a kormányfői rezidenciaként szolgáló Karmelita kolostorban, a budai várnegyedben. Ezen meghívottként részt vett Tőkés László, az EMNT elnöke is.
    

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010