2012. június 25. hétfő
Send this article Print this article

Kiállítás Szomolyán: Borkultúra a Kárpát-medencében

Harmadik állomásához érkezett szombaton, június 23-án a Tőkés László erdélyi európai parlamenti képviselő kezdeményezésére elindított Borkultúra a Kárpát-medencében elnevezésű borbemutató és vándorkiállítás, aminek az eddigi – brüsszeli és nagyváradi – helyszíneket követően az egri borvidékhez tartozó Szomolya biztosított helyet.



   A Kárpát-medencei borásztalálkozó házigazdája Kaló Imre volt, aki 2011-ben elnyerte a „borászok borásza” címet. A szakember a rendezvény ünnepélyes megnyitója alkalmából kifejtette: a magyar nép szőlő- és borkultúrája minden más nemzet számára irány- és példamutató életkultúra.
Köszöntőjében Tőkés László kitért arra, hogy tavaly létrehozták a Kárpát-medencei Magyar Borászok Egyesületét, amelynek maga is tiszteletbeli tagja, így ilyen minőségében szólalt fel a rendezvényen. A politikus emlékeztetett arra, hogy saját kezdeményezésére az első ilyen rangos bemutatót, a Kárpát-medencei magyar borászok kiválóságainak részvételével Brüsszelben tartották tavaly, a magyar EU-Elnökség ünnepélyes zárásakor. Idén januárban a borászati kiállítás Nagyváradra is elérkezett.
  Tőkés László szomolyai beszédében felidézte 2009-ben megfogalmazott európai parlamenti választási jelszavát: „Magyar unió az Európai Unióban”. Ezt azzal kapcsolta össze, hogy az egyszerű ember sem mehetne Isten elé, ha nem tudna közel kerülni felebarátjához, mint ahogy a magyarság sem ostromolhatná eredményesen Európa csúcsait, ha a nemzet tagjai nem találnának egymásra. Mint érvelt, ez az eszmeisége a szomolyaihoz hasonló jellegű találkozóknak. 
  Tőkés László azt is elmondta, hogy egy nemzet szellemi örökségéhez szervesen kapcsolódik a borászat, vagy éppen a konyhaművészet, a különböző gazdasági ágazatok. „Örökségünk részét képezik hungarikumok és transzilvanikumok gyanánt a magyarok által megtermelt értékek” – fogalmazott az EP-képviselő. Az erdélyi politikus beszélt arról is, hogy az általa felmutatott értékek ellenére, Kis-Magyarországot csapják arcul mindennap a nemzetközi politika porondján. Azt az országot éri inzultus, amely a térségben a legkevésbé nacionalista, antiszemita vagy rasszista. „Az ilyen rendezvények viszont arra valók, hogy összeálljon az, ami összetartozik, és kiegészüljön az, ami széttöredezett” – összegzett a Királyhágómelléki Református Egyházkerület korábbi püspöke, majd Pál apostolnak az Efézusbeliekhez írt levelét idézve, Isten áldását kérte az egybegyűltekre és a magyar nemzetre.
  A rendezvényen képviseltette magát Bott Frigyes (Felvidék), Balla Géza (Arad-Hegyalja), Maurer Oszkár (Délvidék), Frittman János (Alföld), Jásdi István (Balaton), Demeter Zoltán (Tokaj), Gere Andrea (Dél-Pannónia), Bock József György (Villány), Seprődi József (Küküllőmente), valamint Rókusfalvy Pál (Közép-Magyarország) pincészete. 
  A szomolyai borásztalálkozót helyi előadóművészek, valamint a Bakator és a Téka zenekarok fellépései színesítették. 
Budapest, 2012. június 24.
 
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010