2012. június 22. péntek
Send this article Print this article

Kárpát-medencei borbemutatót tartanak Szomolyán

A Kárpát-medence természetes egységét, nevezetes történelmi borvidékeinek végtelen gazdagságát szemlélteti a Borkultúra a Kárpát-medencében elnevezésű borbemutató és vándorkiállítás, mely a térség legkiválóbb borászainak részvételével, szombaton, június 23-án harmadik állomásához érkezik.



 Tőkés László EP-képviselő kezdeményezésére a rangos rendezvényt első ízben Brüsszelben tartották, a magyar EU-Elnökség ünnepélyes zárásaképpen. Akkor Tőkés László a következőképpen foglalta össze a borbemutató alapgondolatát: „Amikor a Kárpát-medence teremtett szépségét, gazdagságát és egységét emlegetjük, valójában benne értjük egész kárpát-medencei múltunkat és jövendőnket, a szántóvetőkkel és szőlőtermesztőkkel együtt pedig egész, jobb sorsa érdemes dolgos és szabadságszerető népünket [...] A teremtett világot, az európai földrészt, a természetes régiókat - ezenképpen pedig a Kárpát-medence csodálatos szépségű térségét - nem lehet és vétek volna természetellenes módon és politikai kizárólagossággal szerteszakítani. A história, a geográfia, a religió, a kultúra és a geopolitika egyaránt ennek az európai nagyrégiónak a természetes egysége mellett szól". A Schmitt Pál köztársasági elnök fővédnöksége alatt szervezett magyar borkultúrát népszerűsítő háromnapos rendezvényen Bock József (Villány), Demeter Zoltán (Tokaj), Rókusfalvy Pál (Etyek), Kaló Imre (Eger), Frittman Anita (Kúnság) és Jásdi István (Balaton-felvidék) képviselték az anyaországi borászokat, míg határon túlról Bott Frigyes (Felvidék), Balla Géza (Ménes) és Maurer Oszkár (Szerémség) borait kóstolhatták meg a résztvevők. A három napos esemény fénypontjaként Fazekas Sándor mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter átadta Marek Sawicki lengyel kollégájának a „borstafétát”, a két ország nemzeti színű szalagjával feldíszített Tokaji Aszút.
A június-végi brüsszeli sikert követően, januárban a borászati kiállítást Nagyváradon is bemutatták. A hagyományos újévi fogadással egybekötött borkiállításon a következő borvidékek borászai kínálták nemes italaikat: Frittmann Anita (Kunság), Maurer Oszkár (Szerémség), Kaló Imre (Eger), Bott Frigyes (Felvidék), Balla Géza (Ménes), Seprődi József (Küküllőmente), valamint Sas Károly (Kárpátalja).  A kétszáznál is több meghívott vendég, köztük az egyházi, civil, polgári és politikai élet jeles képviselőinek a jelenlétében zajló fogadáson Csávossy György költő, az erdélyi borkultúra legihletettebb szerelmese és szakértője úgy fogalmazott: „A bor a lelket az ajkak küszöbére emeli és csodás igék kimondásának képességével ajándékoz meg. Szeresd a bort, mert a barátság itala, szeretetet és melegséget csepegtet szívedbe, megértést, de hogyha kell, megbocsájtást is. Szeresd a bort, mert benne rejlik a hosszú élet titka, testnek és léleknek istenáldotta orvossága”. 
Az uniós és a partiumi helyszínt követően június 23-án az anyaországi Szomolya biztosít helyet az újabb borászati kiállításnak. Az esemény házigazdája, az egri borvidék kiváló borásza, Kaló Imre lesz, aki 2011-ben elnyerte a „borászok borásza” címet. A jeles szakember hitvallása, hogy a jó bor a legegészségesebb folyékony táplálék, ugyanakkor szerinte ahhoz, hogy felismerjék a bor szeretetének mélységét, "vissza kellene tenni az embereket azokra a dombokra", ahol a szőlő terem. 
A rendezvény ünnepélyes megnyitójára 12:00 órakor kerül sor, melyet a szolnoki MÁV-kórus, Dzsupin Pál tárogatóművész és Wesser Patrik legfiatalabb magyar dobművész előadása követ. 13:30 és 14:30 óra között Ruprecht László és Bajzát Attila mesterszakácsok ebéddel várják az eseményen résztvevőket. 15:00 és 18:00 óra között a közösségi házban kilenc borász borainak kóstolójára kerül sor, miközben a Bakator népi együttes koncertezik. Rendezvényünket a TÉKA zenekar 18:00 órakor kezdődő előadása zárja.    
Jelen lesznek: Bott Frigyes (Felvidék), Balla Géza (Arad-Hegyalja), Maurer Oszkár (Délvidék), Frittman János (Alföld), Jásdi István (Balaton), Demeter Zoltán (Tokaj), Gere Andrea (Dél-Pannónia), Bock József György (Villány), Seprődi József (Küküllőmente). 
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010