2020. február 19. szerda
Send this article Print this article

Igehirdetések Szatmárban

Három érmelléki, a mai Szatmár megye délkeleti részén található településen hirdette Isten igéjét február 16-án, vasárnap Tőkés László ny. lelkipásztor, a Királyhágómelléki Református Egyházközség előző püspöke.



Délelőtt a Sződemeter községhez tartozó Pelekesziben az ottani református egyházközség meghívására szolgált a 2020. évi egyetemes imahetet záró istentiszteleten, délben a tasnádszántói egyházközség 35 lelkes leányegyházában, Érszodorón az imahetet nyitó ünnepi alkalmon. A községközpont Tasnádszántón aznap ugyancsak imahétnyitó istentisztelet tartottak késő délután, az Árpád-kori település másfélszáz éves református templomában szintén Tőkés László prédikált, a három gyülekezetet pásztoroló lelkész házaspár, Paniti Zoltán és Eszter szíves meghívására.

Mindenik helyszínen és alkalommal az ez évi ökumenikus imahétre kijelölt igeszakasz, a „Nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk...” (ApCsel 28,2) alapján szólt a prédikáció. A vonatkozó igerész Pál apostol Földközi-tengeri útját és hajótörését mutatja be. A püspök egyebek mellett a szükségben lévő szórványgyülekezetek gondjairól, az előttük álló kihívásokról és kitörési pontokról, a közösségeinket sújtó demográfiai válságról, a trianoni tragédia okozta traumákról, a Reményi Sándor megfogalmazta romlásról („Mint Atlantisz, a régelsüllyedt ország, / Halljátok? Erdély harangoz a mélyben. / Elmerült székely faluk harangja szól / Halkan, halkan a tengerfenéken. / Magyar hajósok, hallgatózzatok. / Ha jártok ott fenn förgeteges éjben: / Erdély harangoz, harangoz a mélyben.”) beszélt a „vihar verte” gyülekezeteknek és híveknek. A Kós Károly-i életparancs szerinti helytállást méltatta („Dolgoznunk kell, ha élni akarunk, és akarunk élni, tehát dolgozni fogunk”), illetve az Apostol biztatásával bátorította őket: „Ne féljetek!” Írva vagyon a Cselekedetek könyvében: „Mindazáltal mostanra nézve is intelek benneteket, hogy jó reménységben legyetek; mert egy lélek sem vész el közületek, hanem csak a hajó.”




www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010