2015. november 30. hétfő
Send this article Print this article

Húszéves a MIT

A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) húszéves fennállását ünnepelte 2015. november 28-án Székelyudvarhelyen. A tanács a nemzeti elkötelezettségű erdélyi magyar fiatalok civil szervezeteit tömöríti, azaz a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetségét (MISZSZ), a református Ifjúsági Keresztyén Egyesületet (IKE), az unitárius Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egyletet (ODFIE) és az Erdélyi Magyar Ifjakat (EMI).



Az ünnepség meghívottjaként Tőkés László európai képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke gratulált az ifjúsági ernyőszervezet által eddig elvégzett társadalomszervezési, közösségépítő munkához, az elért eredményekhez, külön kiemelve a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor évről évre történő sikeres megrendezését. Köszönettel idézte föl, hogy a 2007-es európai parlamenti választásokon más szervezetekkel egyetemben a MIT is támogatta az ő egyéni jelölését és indulását, s azóta az erdélyi magyar fiatalok képviselőjének is tekinti magát. Tőkés püspök elismeréssel szólt arról, hogy a Tanács két egyházi hátterű tagszervezete erkölcsi és hitbéli alapot nyújt a tömörülésnek, amelyről elmondható: olyan értékrendszert jelenít meg és olyan közösségi élményt őriz, ami manapság már egyre ritkább. Ezen vonatkozásban említésre méltó az EMNT és a MIT közötti nézet- és értékazonosság. Tőkés László arra kérte ez alkalommal a fiatalokat, hogy támogassák az aláírásgyűjtést ahhoz a petícióhoz, amelyet egész Európa, valamint Magyarország, a magyarság védelmében fogalmazott meg a Fidesz–KDNP a migrációs betelepítési kvóták tárgyában.


Az ünnepségen szintén meghívottként vett részt Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, aki felszólalásában az ifjúságnak a nemzeti ügyekhez való pozitív viszonyulását méltatta, visszautalva azokra az évekre, amikor az erdélyi magyar közélet megpezsdítésében jelentős szerepet játszottak a MIT mai tagszervezetei. Meg is köszönte a fiatalok önzetlen segítségét és részvételét azokban az akciókban, amelyeket az évek során közösen vittek sikerre. 
A MIT megváltoztatott alapszabályának köszönhetően Vass Orsolya UFF-elnök és Fancsali Barna MIT-elnök aláírták azt a tagszervezeti megállapodást, amely lehetővé tette, hogy az Udvarhelyi Fiatal Fórum tagszervezetként besoroljon a MIT ernyője alá.
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010