2015. április 3. péntek
Send this article Print this article

Nagyheti találkozók

Húsvét közeledtével, 2015. április 1-jén Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke két olyan közösséget keresett fel, amelyek különösképpen rászorulnak egyházaink és társadalmunk gondoskodó figyelmére.



Előbb a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Öregotthonba látogatott el, hogy igei alapú köszöntésben és bátorításban részesítse annak lakóit. Igehirdetését Pál apostol buzdítására alapozta: „Tartsd meg a hitet és jó lelkiismeretet, melyet némelyek elvetvén, a hit dolgában hajótörést szenvedtek.” (1 Tim 1,19) Méltatta a szépkorúak egykori és mai helytállását: „Életük útjának javát ezek a drága asszonyok és férfiak már megjárták. Ennek az útnak nem egy könnyű állomása öregkorukra, betegségükben bekerülni egy közösségi otthonba, de nagyon fontos, hogy ebben a helyzetükben is megőrizzék a hitüket.” Ebben jelent nagy segítséget számukra az Egyház anyai gondoskodása, ez az öregotthon, mely szintén azt az isteni szeretetet példázza, amelyről az ige szólt – fogalmazott Tőkés László rövid prédikációjában.  


Az otthonban élők – katolikusok és reformátusok – örömmel fogadták a jeles látogatót, akivel a közös imádkozás és éneklés után kötetlen beszélgetést is folytathattak. Az előző Királyhágó-melléki püspök húsvéti ajándékképpen több ládányi gyümölcsöt adományozott az otthonnak.


Ugyanaznap Tőkés László Bihardiószegen kereste fel az ottani roma közösség kisiskolásait. A helybéli általános iskola több épülete közül a Zichy kastéllyal szemköztiben várták a másodikosok és harmadikosok, akik éppen Nagy Ilona vallástanár irányításával tanulgatták a húsvéti énekeket. A két osztály tanítói, Szabó Tünde és Annamária a gyermekekért érkező szülők társaságában köszöntötték Tőkés Lászlót, akit Nagy József Barna szociális munkás, az EMNT régióelnöke mutatott be az élénk érdeklődésű elemistáknak, akik aztán ügyesen válaszolgattak a vendég kérdéseire egy rögtönzött, interaktív vallásóra keretében. Erdélyi képviselőnk a háborgó tenger lecsendesítésének jézusi történetéről beszélt, majd a húsvéti ünnepkör szimbolikája révén tudatosította a hallgatóságban: Jézus Krisztus legnagyobb győzelmének megünneplésére készülünk, hiszen ő egyenesen a halál fölött diadalmaskodott.
A közös imádkozás és éneklés után Diószegen is az ajándékosztás pillanatai következtek. S míg a gyermekek önfeledten bontogatták és mustrálgatták csomagjaikat, amikből a csokinyuszik és csokitojások sem hiányozhattak, Tőkés László a felnőttekkel beszélgetve tájékozódott a helyi magyar és cigány közösség helyzetéről.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010