2014. április 29. kedd
Send this article Print this article

Hosszú utat kell még megtenni Brüsszelig, hogy eljussunk Európába

A Fidesz–KDNP nemzeti listáján a harmadik helyen szereplő Tőkés László erdélyi EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke Szilágyi Zsolt kabinetfőnök társaságában ma délelőtt, Nagyváradon tartotta kampányindító sajtótájékoztatóját.



   Szilágyi Zsolt, aki egyben az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke is, a sajtótájékoztatón példa nélkülinek, ugyanakkor szimbolikus üzenetet hordozónak nevezte a Fidesz–KDNP frakció nemzeti EP-listáját. Véleménye szerint ezzel a magyar nemzet megérkezett a 21. századba, új fázisba lépett a magyar összetartozás.
   A kabinetfőnök hangsúlyozta: „Minden közép-kelet-európai nemzet azt keresi, hogyan legyen erősebb, hatékonyabb az érdekérvényesítése az európai parlamenti választások után. Számunkra a kulcsfogalom az önrendelkezés. Az Európai Unióban a magukat vezetni tudó, saját jövőjükről elképzeléssel rendelkező nemezetek fognak össze azért, hogy saját érdekeiket jobban érvényesíthessék, és más nemzetekkel egyetemben Európa is sikeres legyen.” Szilágyi szerint ezt a sikert nemcsak az erdélyi magyarok viszonylatában, hanem a közép-európai térség és a magyar nemzet vonatkozásában fogja képviselni a Fidesz nemzeti listája, amelyen Tőkés László mellett Bocskor Andrea kárpátaljai, Deli Andor délvidéki és Gubík László felvidéki jelöltek is szerepelnek.  
   Tőkés László EP-képviselő a sajtótájékoztatón kifejtette: „Huszonöt évvel ezelőtt indultunk el Temesvártól Brüsszelig, Románia ott van már hét, Magyarország pedig tíz éve. Ez a mérleg önmagában sokatmondó, nem hiába harcoltunk. De rögtön hozzá kell tennem: nem így képzeltük el Romániát, nem így képzeltük el Magyarországot huszonöt évvel ezelőtt. Metaforikusan szólva még hosszú utat kell megtenni Brüsszelig, hogy eljussunk Európába. Az új választáson erre vállalkozunk, megyünk tovább ezen az úton.”
   Az erdélyi jelölt örvendetesnek nevezte, hogy azt az egységet, amit bár Erdélyben nem tudtak megvalósítani, Orbán Viktor vezetésével a Fidesz–KDNP magasabb, Kárpát-medencei szinten hajtanak végre. „A nemzetek Európájában vagyunk, semmi különleges nincs abban, hogy melyik listán képviseljük a nemzetet, nem kerül ellentétbe egymással a román és a magyar érdek egészséges képviselete” – fogalmazott az EMNT elnöke. Ugyanakkor közölte: nem fog elköltözni Nagyváradról sem, a magyar és a román állampolgárság nem zárja ki egymást, sőt megbékélnek az európai polgári identitásban.
   Újságírói kérdésekre válaszolva Szilágyi Zsolt elmondta: az Erdélyi Magyar Néppárt támogatja Tőkés László jelöltségét, és sajnálja, hogy a pártlogika mentén gondolkodó RMDSZ nem volt hajlandó összefogni, pedig az erdélyi magyarság érdeke ezt kívánta volna meg. Szerinte az erdélyi magyarok vannak olyan felvilágosultak, hogy lelkiismeretüknek megfelelően szavazzanak.
 
Nagyvárad, 2014. április 29.  

N Y I L A T K O Z A T

Örvendetes, hogy magyar nemzeti érdekeinknek elsőbbséget biztosítva, az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Fidesz–KDNP a magyar összefogást Kárpát-medencei szintre emelte, és a külhoni nemzetrészek képviselőjelöltjeit nemzeti listán nevezte az Európai Parlamentbe. „Ez olyan történelmi cselekedet, amely visszafordíthatatlanul kovácsolja eggyé a nemzetet, mégpedig nem csupán a szavak, a gesztusok szintjén, hanem a politikai cselekvés mezején” – állapítja meg Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

2009–2014 időszakában az európai parlamenti magyar néppárti képviselet jól működött. Tizennégy fideszes és kereszténydemokrata képviselővel együtt három erdélyi és két felvidéki, összesen tizenkilencen képviseltük a nemzetet.

Most is az az alapvető érdekünk, hogy minél többen nyerjünk mandátumot az Európai Parlamentbe – ezt viszont hazug propagandával semmiképpen sem érhetjük el. Hiteles képviseletre van szükségünk mind Bukarestben, mind Budapesten, mind Brüsszelben.

A nemzeti lista többi tagjával együtt ennek szellemében köszöntöm Bocskor Andrea kárpátaljai, Deli Andor délvidéki és Gubík László felvidéki képviselőjelölteket, nem utolsósorban pedig a nyugati diaszpóra és Erdély képviselőiként Schöpflin Györgyöt és a szintén erdélyi születésű Gál Kingát, aki a Fidesz EP-képviselőjeként már 2004 óta a szívén viseli a Kárpát-medencei magyarság sorsát.

Nagyvárad, 2014. április 29.

 

                                                                                                       Tőkés László

                                                                                              erdélyi európai képviselő



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010