2018. május 17. csütörtök
Send this article Print this article

Hogyan tovább az európai kisebbségpolitikában?

Csáky Pál felvidéki európai képviselő kezdeményezésére 2018. május 16-án rendkívüli konferenciára került sor Brüsszelben. Miután február 7-én az Európai Parlament az őshonos európai kisebbségek védelméről szóló határozatot fogadott el, és ezzel együtt az európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés (Minority Safe Pack Initiative – MSPI) aláírásgyűjtési akciója is sikeresen zárult, a Kárpát-medencei néppárti magyar képviselők az európai kisebbségvédelmi politika folytatásának a lehetőségeiről rendeztek tanácskozást.
A rendezvényt Menyhárt József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának elnöke nyitotta meg. Az előadók között szerepeltek: Josep-Maria Terricabras katalán és Nils Torvalds finnországi svéd képviselők, a frakcióközi kisebbségi munkacsoport (intergroup) társelnökei, továbbá Irena Moozova esélyegyenlőségi igazgató, Frans Timmermans EP-bizottsági alelnök megbízottja, valamint Szili Katalin miniszterelnöki megbízott és Kalmár Ferenc miniszteri biztos.
Felszólalásában Tőkés László erdélyi képviselő önkritikus, deugyanakkor elismerő módon szólt arról, hogy a kisebbségvédelmi európai kezdeményezéshez szükséges egymilliónyi aláírás mintegy 80%-át a Kárpát-medencei magyarok, elsőrenden pedig a magyar kormány segítségével gyűjtötték össze, s ez a körülmény az európai kisebbségek, nevezetesen az Európai Nemzetiségek Föderális Uniójának (FUEN) a nagyfokú tehetetlenségére, illetve a nyugat-európai országok általános érdektelenségére vall. Ennek ellenére a maga nemében páratlan akció olyan sikernek számít, mely a kisebbségpolitika terén az áttörés ígéretét hordozza.
Erdélyi képviselőnk sajnálattal állapította meg, hogy az Unió területén a hagyományos nemzeti kisebbségek jogainál előbbre valónak tartják a migránsok emberi jogait. Ennek ellenére azt szorgalmazta, hogy akár a folyamatban lévő európai polgári kezdeményezés, akár egy rendes európai parlamenti törvénykezdeményezés révén közös összefogással törekedjenek az európai kisebbségvédelem jogi és intézményes kereteinek a megteremtésére. A Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezésére, valamint Nagy József felvidéki néppárti képviselő kisebbségvédelmi tervezetére is kitérve az együttható fellépés és az erőegyesítés fontosságára hívta fel a figyelmet, óva intve az egyes próbálkozások egymást gyengítő hatásának a veszélyétől.
Bocskor Andrea kárpátaljai, Deli Andor délvidéki, valamint Sógor Csaba és Winkler Gyula erdélyi RMDSZ-es képviselők szintén az európai és magyar összefogás jegyében szólaltak fel.

 


hírek

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása
Tőkés László portré az EuroparlTV-n
Tőkés László I.

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010