2015. június 10. szerda
Send this article Print this article

FOLYTATÓLAGOSAN ELKÖVETETT REPRESSZIÓ – UGYANAZON ÜLDÖZÖTTEK, UGYANAZON ÜLDÖZŐK

Temesvár – 1989. december, Marosvásárhely – 1990. március, Bukarest – 1990. június



 Ezzel a címmel rendez vitafórumot Tőkés László EP-képviselő irodája és a Temesvár Társaság szombaton, 2015. június 13-án Temesvárott, a bukaresti bányászjárás negyedszázados évfordulóján, az akkori áldozatokra emlékezve.
Az 1989. decemberi népfölkelés 20. évfordulóján megfogalmazódott: minden parancsuralmi rendszer az emberi lét és az emberi méltóság ellen irányul. A kommunizmust és a nemzeti szocializmust azonos módon kell kezelni. A nácizmus bukását a nürnbergi per követte, a kommunizmus bukása után azonban elmaradt a rendszer valódi nemzetközi elítélése. Közép-Kelet-Európa számos országában még mindig nem büntették meg az embertelen kommunista rendszert fenntartó és kiszolgáló elnyomókat, továbbá nem rehabilitálták és nem kárpótolták az áldozatokat, de a nemzetközi jog sem képes szembenézni a kommunista múlttal és annak örökségével. Így kerülhettek szembe Romániában a rendszerváltozást követő hónapokban – kiemelten Marosvásárhelyen, a fekete március napjaiban vagy Bukarestben, a júniusi bányászjárás során – az antikommunista rendszerváltók (még mindig üldözöttek) és a kommunista politikai rendőrség átmentett ügynökei (továbbra is üldözők).
Jó fél évtizeddel ezelőtt Tőkés László politikai nyilatkozatában így fogalmazott: „Javaslom egy Európai Büntetőbíróság felállítását, hogy ítéletet hozzon a kommunizmusban elkövetett bűntettek ellen. Nevezzük a »nürnbergi per« analógiájára »temesvári pernek«. Ez lehetővé tenné a kommunista rezsim idején elkövetett emberiség elleni bűntettek törvényes kivizsgálását és a nemzetközi jogszabályoknak megfelelő ítélethozatalt.”
A szombati eszmecserén egyebek mellett arra keresik a választ, hogy milyen esélye mutatkozik egy „temesvári pernek”, a kommunizmus által elkövetett bűnök elítélésének és jóvátételének. Részvevők: Tőkés László európai parlamenti képviselő, Európai Néppárt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Dan Voinea ny. vezérőrnagy, a Legfelsőbb Bíróság és Semmitőszék melletti Ügyészség Katonai Részlegének volt helyettes főügyésze, a Ceaușescu-per egyik főszereplője, Florian Mihalcea, újságíró, a Temesvár Társaság elnöke. Moderátor Toró T. Tibor, volt parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke lesz. A rendezvény 11 órakor kezdődik a Temesvár Társaság Vega Szalonjában, a Teréz-bástyában, ahová szeretettel hívják és várják az érdeklődőket.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010