2012. június 13. szerda
Send this article Print this article

Egy átfogó emberjogi stratégiára van szükség

Az Európai Parlament 2012. júniusi (11-14), strasbourgi plenáris ülésszakán, kedden, 12-én az emberi jogok helyzetével foglalkozó vitasorozat szerepelt a napirenden. Az eszmecsere, melynek vendége Catherine Ashton asszony, az Európai Unió külügyi főképviselője volt, több kérdés megvitatására is lehetőséget nyújtott. A most útjára indított jelentésnek Leonard Donskis litván liberális képviselő a gazdája, ún. árnyék-jelentéstévője pedig Tőkés László néppárti képviselő.



   A főképviselő – többek között – a legújabb közel-keleti fejleményekről, ezen belül is a szíriai helyzetről, továbbá az EU emberi jogokkal foglalkozó különleges képviselőjének kinevezéséről szóló EP-jelentésről nyilatkozott, valamint a Külügyi Szolgálat nevében előterjesztette Az emberi jogok helyzete a világban – 2011 című dokumentumot. A több éve érvényes gyakorlatnak, illetve a Lisszaboni Szerződés által előírt európai intézményközi együttműködési eljárásnak megfelelően az Európai Parlament Emberi Jogi Szakbizottsága (DROI) minden évben elkészíti saját, az emberi jogokról szóló jelentését a Külügyi Szolgálat által előterjesztett munkadokumentum alapján. Az együttes jelentéstétel célja az emberi jogokkal és a demokráciával kapcsolatos uniós tevékenységek értékelése, az emberi jogok nemzetközi helyzetének vizsgálata tükrében. 
    A most útjára indított jelentésnek Leonard Donskis litván liberális képviselő a gazdája, ún. árnyék-jelentéstévője pedig Tőkés László néppárti képviselő.  
    Ashton bárónő előterjesztésében kiemelte, hogy az éves munkadokumentum méltó módon tükrözi az EU által elért eredményeket az emberi jogok hatékonyabb érvényesítése terén. Az elmúlt esztendőben az Unió 36 nyilatkozatot tett közzé különféle jogsértések kapcsán, és számos vitát folytatott le ún. harmadik országokkal fenntartott partnersége keretében. A dokumentum több tematikai kérdésre is kitér, és külön fejezetben foglalkozik – példának okáért – a vallásszabadság kérdésével, mely egyike a legfontosabb emberi jogi problémáknak. Ezzel egy időben figyelemmel kíséri a világ különböző részein előálló aggasztó fejleményeket: Bahreinban a nemzeti megbékélést sürgeti, Pakisztánban pedig a halálbüntetés ellen, valamint a nők jogainak védelmében szólal fel. Az EP-képviselők által kifejezett aggodalmakra válaszolva, a külügyi képviselő támogatásáról és együttműködéséről biztosította a Parlamentet egy átfogó és átlátható stratégia kidolgozásában. 
    Leonard Donskis jelentéstévő felszólalásában a Külügyi Szolgálat éves összefoglalóját, illetve a készülő jelentés fontosságát méltatta. "Tekintettel az aggasztó fejleményekre, tovább kell folytatnunk a küzdelmet, az emberi jogokat pedig mint egyetemes értékeket kell érvényesítenünk, és nem szabad pusztán gazdasági vagy biztonsági érdekeinknek alárendelnünk. Ez nem képezheti vita tárgyát"- mondotta. Továbbá szorgalmazta, hogy az Unió hatékonyabb fellépése érdekében az Arab Tavasz tanulságait is le kell vonni, különös tekintettel a média és a kommunikáció szociális szerepére. 
    Tőkés László felszólalásában az Európai Unió alapvető értékeiből kiindulva – mint amilyenek az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, és az emberi, valamint a kisebbségi jogok – értékelte a készülő jelentést. A Lisszaboni Szerződés előírásai révén ezek az értékek az EU külkapcsolatai terén is tovább erősödhetnek. Éppen ezért a jelentés a Parlament számára is rendkívüli fontossággal bír – hangsúlyozta erdélyi képviselőnk –, lehetővé téve, hogy a Külügyi Szolgálattal együttműködve egy erős és átfogó stratégiát dolgozzanak ki ezen értékek hatékonyabb globális érvényesítése végett.
     Képviselőnk aggodalommát fejezte ki amiatt, hogy az EU által vállalt kötelezettségek és a megtett erőfeszítések ellenére, az elmúlt évben az emberi jogok helyzete a világban nem javult; a súlyos és állandó jogsértések a világ minden részében tovább folytatódnak, és ártatlan emberek ezrei esnek áldozatául az elnyomásnak. Mindazáltal reménykedésre is találunk okot. A kegyetlen, embertelen elnyomással és megfélemlítéssel szembeni, egyre erősödő ellenállásnak lehetünk tanúi világszerte: mind egyéni, mind közösségi szinten egyre többen követelik a szabadság és emberi méltóság iránti jogaikat. "Az EU-nak erkölcsi felelőssége ezen odaadó és állhatatos társadalmi ellenállást támogatnia. Ezt a kötelességünket nem szabad elmulasztanunk!" – mondotta képviselőnk. Az igazság és szabadság nevében emberek ezrei özönlöttek ki az utcákra az arab világban, s ez a diktatúrákat megdöntő szabadságharcokhoz vezettet. Hasonló módon Kínában is tovább tart a békés, erőszakmentes társadalmi engedetlenség, elkeseredett tibeti szerzetesek saját életüket áldozzák, tiltakozásképpen a kommunizmus ellen. Liu Xiaobo üldözött kínai emberi jogi aktivistát idézve, Tőkés László rámutatott: "Kívülről nem lehet kierőszakolni a változásokat. Ezeknek belülről kell elindulniuk. Mi viszont kovászai – katalizátorai – lehetünk a változásnak, hogyha szolidáris módon kiállunk az elnyomottak mellett". 
Strasbourg, 2012. június 12.
 
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010