2014. április 16. szerda
Send this article Print this article

Az Emberi Méltóság Tanácsa nyílt levele a szlovák államelnökhöz

Az Emberi Méltóság Tanácsa nyílt levéllel fordult Andrej Kiska szlovák államelnökhöz Malina Hedvig tovább folytatódó meghurcoltatása, valamint a szlovák állampolgárságuktól jogtalanul megfosztott Tamás Aladárné tanítónő és sorstársai ügyében.



 Amint az köztudott, a szlovák államfő eleve elnöki kegyelmet helyezett kilátásba a perbe fogott Malina Hedvig számára. A nemes gesztus azonban nem helyettesítheti azt a jogos elvárást, hogy a meghurcolt fiatalasszonyt nem a törvényellenes bánásmód esetleges következményeitől, hanem magától a törvénytelen eljárástól kell megvédelmezni.
 Ehhez hasonlóan a magyar állampolgárság felvétele miatt jogfosztást szenvedő szlovákiai magyarokat sem utólagosan kell kárpótolni, hanem esetükben is az ország alkotmányos jogrendjének a betartása jelentheti a megoldást. Tamás Aladárné Anikó leányánaka tragikus sorsa intő figyelmeztetés erre nézve.
  Lomnici Zoltán, Erdélyi Géza és Tőkés László a törvényes és végleges megoldás megtalálása érdekében intézte levelét Andrej Kiska államelnökhöz.
 
Nagyvárad, 2014. április 16.
 
    Emberi Méltóság Tanácsa
            Budapest
 
N Y Í L T   L E V É L
Őexcellenciája Andrej Kiska államelnök úrnak
Pozsony
 
   Az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) több mint tíz ország neves közéleti személyiségeit, tudósait tömörítő, emberi jogokat védő szervezet. Megalakulása óta figyelemmel kíséri a kisebbségben élők jogainak a tiszteletben tartását. 
   Az EMT megelégedéssel tapasztalta, hogy a Szlovák Köztársaság és Magyarország kapcsolatai politikai szinten jelentős javulást mutatnak. Ahhoz viszont, hogy ennek hatása a Szlovákiában élő őshonos magyar kisebbség életében is érezhetővé váljék, a két nép viszonyát terhelő néhány emberi jogi probléma megoldása is elengedhetetlenül fontos. Ehhez kérjük az Elnök úr segítségét.
Reménykeltő volt az a nyilatkozat, amelyet Ön Malina Hedvig ügyében tett. A kétgyermekes családanya kálváriája 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor is magyar mivolta miatt tettleges bántalmazást kellett elszenvednie. A szlovák hatóságok zaklatásai miatt utóbb ugyan elnézést kértek tőle, de ezt követően meghurcoltatása tovább folytatódott. A nemzetközi közvélemény figyelmét legutóbb az borzolta fel, hogy az ügyészség vádemelési javaslattal élt vele szemben. Annak ellenére, hogy az Ön által kilátásba helyezett kegyelem rendkívül fontos gesztus volna, mindazáltal az igazi megoldást a hatósági zaklatások lezárása jelentené. Úgy véljük, hogy az ilyen típusú megfélemlítő akciók nem csupán az érintettnek szólnak, hanem közvetett módon az egész félmilliós szlovákiai magyar kisebbség  megfélemlítésére is alkalmasak. Ezúton kérjük tisztelettel, hogy hivatalba lépését követően, államfői tekintélyét vesse latba annak érdekében, hogy a Malina Hedvig ellen folyó igazságszolgáltatási hajsza egyszer s mindenkorra érjen véget.
   A Szlovákiában élő magyar kisebbség megfélemlítésének másik kirívó példája a magyar állampolgárságot felvevő személyek megfosztása szlovák állampolgárságuktól. Ön is jól ismeri a Szlovák Alkotmány 5. §  2. cikkét, amely kizárja, hogy akarata ellenére bárkit is megfosszanak – szlovák – állampolgárságától. Az Alkotmány rendelkezésével ellentétes tartalmú és szellemű állampolgársági törvény hatályba lépése óta a hatalom 769 állampolgárt zárt ki az állam közösségéből, közülük 48 az őshonos magyar kisebbséghez tartozik. Néhányan, köztük a 102 esztendős Tamás Aladárné is nyíltan vállalták a magyar állampolgárság felvételét, ragaszkodván ugyanakkor a szlovák állampolgársághoz, hiszen Szlovákia teljes jogú polgáraiként bíztak abban, hogy a hatóságok komolyan veszik saját országuk alaptörvényét.  Sajnos azonban csalódniuk kellett, mivel az állampolgársághoz fűződő minden joguktól megfosztották őket, és valóságos hajszát indítottak ellenük.
A legdurvább eset a nemzetközi sajtót is bejárta, hiszen az a XXI. században elképzelhetetlennek tűnik, hogy valakitől, aki szülőföldjén évtizedeken át fizette a szociális biztosítást, egy infarktust követően megtagadják az ingyenes orvosi ellátást, mivel nem szlovák állampolgár. Tamás Aladárné tragikus sorsú Anikó leányáról van szó, akinek kezelésétől az illetékes kardiológus, a betegbiztosító tanácsára, még a felajánlott térítés ellenében is elzárkózott, mivel ő már nem számított szlovák állampolgárnak. Késő bánat, hogy hónapokkal később az egészségügyi hatóságok írásban kértek elnézést a mulasztásért, melynek következtében a beteg tragikus hirtelenséggel, szívinfarktusban elhunyt.
   Ezek a példák is azt bizonyítják, hogy a két nép közötti barátságról és igazi jó viszonyról csak akkor beszélhetünk, hogyha a Szlovák Köztársaságban élő magyarokat valóban egyenrangú polgárnak, nem pedig „nemzetbiztonsági kockázatot” jelentő népcsoportnak tekintik. Szlovákia államfőjeként Excellenciád történelmi jelentőségű változást idézhetne elő azáltal, hogyha a javuló diplomáciai viszonyokon és államközi kapcsolatokon túlmenően, országa magyar nemzetiségű polgárainak is végérvényesen és kedvező módon rendezné az állampolgári jogállását.
   Ezzel a tiszteletteljes kéréssel fordulunk Önhöz, megragadva ugyanakkor az alkalmat, hogy Húsvét közeledtén áldott ünnepi jókívánságainkat fejezzük ki – tisztelettel:
 
Budapest, 2014. április 15.
 
                 Lomnici Zoltán                                                    Erdélyi Géza
                         elnök                                                       ny. püspök, alelnök           
 
                                                    Tőkés László
                                                    EP-képviselő
                                                    az EMT tagja
                                                                                                     
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010