2018. december 24. hétfő
Send this article Print this article

Adventi gyertyagyújtás

Ahogyan az elmúlt pár évben már megszokhatták a helybéliek és a hazalátogatók, idén is felállították egy posztamensre az adventi koszorút a nagyváradi Szent László téren.



Az első gyertyát advent első vasárnapján gyújtották meg ünnepélyes keretek között, a negyediket pedig december 23-án. Az egyes alkalmakkor a történelmi magyar egyházak képviselői rövid áhítattal szolgáltak a megjelent hívek körében, akik imádkozással, énekléssel készültek karácsonyra a város főterén.
Advent utolsó vasárnapján Tőkés László lelkipásztor, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület előző püspöke, európai parlamenti képviselő gyújtotta meg a szeretet gyertyáját a várakozás koszorúján, a negyedik láng felragyogása már Jézus Krisztus eljövetelének közelségét jelzi a keresztény emberek számára. Ezt megelőzően Moldován Lajos, az Erdélyi Magyar Néppárt városi szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket a szervező Szent László Egyesület nevében is, pár mondatban összefoglalva az adventi ünnepkör és a gyertyagyújtás szimbolikáját.
A püspök a „nem vala nékik helyök a vendégfogadó háznál” (Lk 2,7) bibliai ige rövid magyarázatát adva azonmód rámutatott: ma is a keresztények üldöztetéséről, meneküléséről és kiszorításáról szólnak a hírek, még közvetlen közelünkben, a magyar fővárosban is a Jézus születését jelképező karácsonyfa felgyújtására uszítanak megátalkodott, felbujtott szélsőségesek. Az ismert karácsonyi dal kezdősorait idézve („Szállást keres a szent család, / de senki sincs, ki helyet ád”) emlékeztetett: a keresztény embert a békesség, a szeretet és nyíltszívűség jellemzi, hajlékot nyújt az üldözöttnek, de a keresztény értékek védelmét sem tévesztheti szem elől, erre most nagy szükség van Európában éppúgy, mint Magyarországon, ahová, lám, begyűrűzött a keresztényellenesség. Ha Jézus kopogtat, habozás nélkül nyissuk meg ajtainkat és szíveinket – biztatott végül a közös fohász előtt Tőkés László.
A meghitt együttlét a váradolaszi római katolikus plébánia Kiss Géza Lóránd kántor-karnagy vezette Bihari Sándor Kórusának szolgálatával zárult a Marius Sabău virágkötő készítette adventi koszorúnál.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010