2014. május 12. hétfő
Send this article Print this article

„Verespatak mindannyiunk ügye, Verespatak európai ügy”

Nyilatkozat a cianidos bányászat betiltásáról szóló Európai parlamenti döntés negyedik évfordulóján.



A verespataki bányaberuházás Románia eddigi történetének legnagyobb léptékű korrupciós ügye. Egy terv, amely nem törődik a helyi lakosok és a térség biztonságával, egészségével, jövőjével. Az egyetlen, ami a beruházás kitervelőit és az azt engedélyeztetni hajlandó romániai politikusokat vezérli, az a haszon. A múlt század húszas éveihez hasonlítható mostani „aranylázban” immár nem kutyákkal húzott szánokkal, hanem a modern technika eszközeivel véghezvitt, gigantikus méretű természetrombolással kívánják a tervet megvalósítani.
 
Nem túlzás azt állítani, hogy a bányanyitás merénylet Erdély és az erdélyiek ellen!
 
Megszokhattuk, hogy a jelenlegi kormánykoalíció pártjaihoz hasonlóan, a romániai pártok annak függvényében váltogatják véleményüket a beruházásról, hogy éppen kormányon vannak vagy ellenzékben. Közismert, hogy egyes román EP képviselők hol a bányanyitást támogató, hol pedig azt ellenző rendezvényeket szerveztek Brüsszelben. Sajnos, a kormányban résztvevő magyar politikusoktól sem várhatunk jobbat és többet. Az elmúlt években tett ellentmondásos, két- vagy többértelmű nyilatkozataik a legjobb esetben is megkérdőjelezik állítólagos elkötelezettségüket, melyet a bányanyitás tervével szemben tanúsítanak.
 
A jelenlegi miniszterelnök a Románia által fizetendő kártérítés nagyságával próbálja megmagyarázni, hogy az utcai tüntetések hatására meghozott tavalyi szenátusi döntés ellenére miért kellene mégiscsak engedélyezni a tervet. Arról azonban mélyen hallgat, hogy a román állam számára előnytelen, titkos szerződést többek között szocialista elődei, párttársai kötötték meg!
 
Joggal kérdezzük tehát: lesz-e felelősségre vonás? Indul-e kivizsgálás azok ellen, akik a román államot egy olyan szerződéssel kötelezték el, amely a bányanyitást vagy pedig egy óriási kártérítést ír elő? Akárhogyan is történne, mindkettőnek az árát velünk, az adófizetőkkel akarják megfizettetni.
 
Tekintettel arra, hogy az Európai Parlament Áder János és Tőkés László kezdeményezésére pont négy éve, 2010. május 5-én elsöprő többséggel mondta ki határozatában a cianidos bányászat európai tilalmát, a verespataki bányaterv Románia „szegénységi bizonyítványa” Európa előtt, hiszen kormánya homlokegyenest ellentétes álláspontot képvisel, mint az Európai Parlament.
 
Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács felszólítja Románia európai parlamenti képviselő-jelöltjeit, nyilvánítsanak világos és egyértelmű véleményt: ők és pártjaik támogatni vagy ellenezni fogják-e a bányanyitást?
 
Ugyanekkor ezúton is felkérjük a választások után újan alakuló Európai Bizottság leendő elnökét és annak környezetvédelmi biztosát, hogy szakítva az eddigi gyakorlattal, tartsák tiszteletben az Európai Parlament négy évvel ezelőtt meghozott döntését, és tiltsák be az Unió területén a ciántechnológiát alkalmazó új bányák nyitását!
 
Felhívást intézünk továbbá a civil társadalom környezetvédelem iránt elkötelezett szervezeteinek vezetőihez, hogy a tavalyi sikeres tüntetéssorozathoz hasonlóan szükség esetén idén is mozgósítsák tagjaikat, amennyiben a kormány újabb intézkedéseket hozna a bányanyitás engedélyezése irányában.
 
Nem utolsó sorban Tőkés László európai parlamenti képviselőnket is felkérjük, hogy továbbra is legyen elkötelezett és következetes szószólója Verespatak ügyének Európában.
 
Mert Verespatak mindannyiunk ügye! Verespatak európai ügy!
 
2014. május 11.
 
Toró T. Tibor
az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke
 
Sándor Krisztina
az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010