2018. július 26. csütörtök
Send this article Print this article

„A brutális és jogtalan támadás egész közösségünk ellen irányul”

Sajtótájékoztatót tartottak a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor második napján, július 26-án Beke István Attila és Szőcs Zoltán ügye kapcsán.



A sajtóértekezleten részt vett Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, európai parlamenti képviselő, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója, Beke Ígyártó Csilla, az egyik bebörtönzött felesége és Bajkai István országgyűlési képviselő, a magyar parlament törvényalkotási bizottságának alelnöke. 
Elöljáróban elhangzott: a 21. század Európájában példátlan koncepciós per áldozata lett Beke István és Szőcs Zoltán, a néhai diktátor, Ceaușescu szelleme ismét köztünk jár, a román titkosszolgálatok pedig a Securitate módszerei szerint működnek. Mint ismeretes, a két székely fiatalt mondvacsinált okokkal, tisztességtelen peres eljárás, álságos, bizonyítást nem nyert terrorvádakkal egyenként öt év letöltendő börtönre ítéltek, és már most szigorított, méltatlan körülmények között sínylődnek egy dél-romániai fegyházban, holott az ítélet részletes indoklását sem ők, sem a védőik nem kapták kézhez.
„Már a kézdivásárhelyi tüntetés alkalmával is megrázó élmény volt találkozni Beke Ígyártó Csillával és gyermekeivel. Minden rendelkezésünkre álló eszközt fel kell használnunk azért, hogy bizonyítsuk a jogtalanul fogva tartottak igazát. Eddig már több mint húszezer kézjegyet gyűjtöttünk össze a kiszabadításuk érdekében, az Erdélyi Magyar Néppárt pedig bejelentette: a Legfelsőbb Bírói Tanácshoz fordulnak ebben az ügyben” – kezdte tájékoztatását Tőkés László, majd hozzátette: válságkezelő csapat létrehozását javasolták, s minden erejükkel azon vannak, hogy jogi- és politikai úton is megtegyenek mindent a székelyföldi terrorper áldozatainak kiszabadítása érdekében. „A brutális és jogtalan támadás egész erdélyi magyar közösségünk ellen irányul, noha a terrorizmus vádja a lehető legtávolabb áll tőlünk. Jellemző ugyanakkor, hogy a román belpolitikai válság épp az igazságszolgáltatással függ össze, e kirívó magyarellenességgel szemben pedig a lehető leghatározottabban kell fellépnünk. Épp ezért szólítottam fel már korábban is az RMDSZ és az MPP vezetőit, hogy bontsák fel a hatalmon lévő román Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) kötött együttműködési szerződésüket. Ez az elvárható minimum, mely a tiltakozás jele lehet. Össze kell hangolnunk cselekvési terveinket, európai uniós és nemzetközi téren is mindent meg kell tennünk az igazság győzelméért. Ennek szellemében tájékoztattam a nemzetközi fórumokat, valamint az Európai Parlament képviselőit a Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, valamint teljes erdélyi magyar közösségünket ért brutális támadásról” – zárta felszólalását az erdélyi fideszes EP-képviselő.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010