2015. április 20. hétfő
Send this article Print this article

Partiumi Egyetemi Napok

Ma délelőtt kezdetét vette a Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezetének hagyományos közösségépítő rendezvénye, a Partiumi Egyetemi Napok, amelyet idén hatodik alkalommal szerveznek meg, mégpedig április 20-26. között.



 A röviden PEN-nek nevezett rendezvény a korábban különböző időpontokban megtartott szaknapok összevonásával született, célja pedig, hogy az egyetem szakjai saját napjuk keretén belül mutatkozhassanak be a hét során nem csak az egyetemi közösségnek, de az egyetem falain kívülről érkező érdeklődőnek is.
A Hétfőtől péntek fantázianevet kapott esemény ünnepélyes megnyitóján Tőkés Tamás, a PKED elnöke köszöntötte a megjelenteket, Ráksi Lajos egyetemi lelkész, kollégiumigazgató pedig példás történettel és rövid áhítattal szolgált, áldást kérve a többnapos rendezvény minden részvevőjére.
Tőkés László EP-képviselő az egyetem Alapítók Tanácsának elnökeként elöljáróban tisztázta, hogy csupán névrokona a diákszervezet elnökének, majd egy kis történeti áttekintését adta az erdélyi és azon belül a nagyváradi magyar nyelvű felsőfokú képzésnek, a közelmúltban kiépült négypillérű erdélyi magyar magánegyetemi rendszer további fejlesztését helyezve kilátásba, ha már a főhatalom nem hajlandó visszaállítani az állami magyar Bolyai-egyetemet. Ezt követően a mindenkori univerzitás intézményének formai és tartalmi vonatkozásairól, az egyetemi polgárok (előadók, hallgatók, kutatók stb.) társadalmi helyéről és helyzetéről, az egyének közösség iránti felelősségről, valamint az egyetemi közösség szerepéről és lehetőségeiről beszélt. Végül a nemzedéki és nemzeti kihívások sorát számba véve sietett leszögezni: a jobb jövő reményében tanulunk és dolgozunk nap mint nap, az isteni gondviselés mértéke alatt.
Balogh Brigitta tudományos titkár az egyetem vezetőségének támogatást és biztatását közvetítette, méltatva a szervezők által összeállított színes programválasztékot, amely előadásokat, interaktív foglalkozásokat, vetélkedőket, öregdiák-beszámolókat, filmvetítést és esti zenés-táncos mulatságokat foglal magába. Külön említésre méltó, hogy szerdán 15 órakor a PKE dísztermében tervezik átadni a Wagner Nándor-díjakat, amelyekre az egyetem vizuális művészet szakos diákjai pályázhattak. A nagyváradi születésű neves szobrászművész, Wagner Nándor szellemi örökségét ápoló és továbbörökítő Academia Humana Alapítvány idén „Temesvár 1989 –2015” témával hirdette meg az alkotói pályázatot.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010