2020. április 27. hétfő
Send this article Print this article

Szükségállapot idején sem érheti hátrányos megkülönböztetés a nemzeti kisebbségeket

Az Európai Nyelvi Egyenlőség Hálózata (European Language Equality Network – ELEN) arra hívja fel a figyelmet, hogy a koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzetben az Európai Unió tagállamai – így Románia is – következetesen megsértik a nemzeti kisebbségek jogait, amikor az óvintézkedésekkel és a különböző rendeletekkel kapcsolatos információkat kizárólag az ország hivatalos nyelvén közlik.



Épp ezért az ELEN arra szólítja fel az EU tagállamait, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatos összes információt tegyék elérhetővé az őshonos nemzeti kisebbségek nyelvein is.
Ennek fontosságára az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács is – mely 2014 óta tagja az ELEN-nek – felhívja a figyelmet. Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke (képünkön), aki egyben az ELEN választmányának tagja is, elmondta: kiemelten fontosnak tartja a kezdeményezést, ráadásul a jelzett probléma – a nyelvi jogok súlyos megsértésén túl – komoly biztonsági kockázattal is jár, hiszen a kizárólag egynyelvű (esetünkben román) kommunikáció könnyen előidézheti azt a helyzet, hogy állampolgárok tömegei nem értik meg a fontos előírásokat és rendeleteket. „Az európai államok részéről bevezetett megelőzési intézkedések üdvözlendőek, de aggodalomra ad okot, hogy az erre vonatkozó információkat, a bevezetett intézkedéseket csak az állam hivatalos nyelvén teszik elérhetővé a hatóságok. Ezért az EMNT hivatalos levélben fordul a román állami hatóságokhoz, kérve a nyelvi jogok tiszteletben tartását” – mondta Sándor Krisztina az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodájának közleménye szerint.
Az ELEN felhívása továbbá rámutat: a kisebbségek nyelvén történő kommunikáció a járvány elleni hatékonyabb védekezést is szolgálja. A dokumentumban az is szerepel, hogy az Európai Tanács tagállamai – az Európai Unióhoz való csatlakozáskor – ratifikálták a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját, amelyben szerepel, hogy a tagállamoknak segíteniük kell a kisebbségek nyelvhasználatát és garantálniuk kell kultúrájuk megőrzését.
A szervezet arra is kitér, hogy a tagállamok mulasztása nem csak a koronavírussal kapcsolatos intézkedések kommunikációjában mutatkozik meg, hanem sok esetben az online iskolai távoktatás terén is. Az állami televízióban sugárzott tanórák a legtöbb esetben csak az ország hivatalos nyelvén érhetőek el, ezáltal is diszkriminálva a nemzeti kisebbségeket. Az ELEN figyelemmel követi az állami televíziókban sugárzott oktatási műsorokat, az esetleges hátrányos megkülönböztetésekről pedig jelentést készít, amelyet eljuttat az EU illetékes hatóságaihoz. A Tőkés László elnökölte EMNT az elmúlt hat évben rendszeresen részt vett az ELEN munkájában, EU-s projektekben partnerként is kölcsönösen segíti egymás munkáját a két szervezet, és minden lehetséges eszközzel arra törekednek, hogy nemzetközi fórumokon is képviseljék az erdélyi magyar közösség nyelvi jogokkal kapcsolatos küzdelmeit.
    


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010