2019. december 18. szerda
Send this article Print this article

Felavatták az Új Ezredév református templomot Temesváron, a Temesvár 30 emlékhét keretében

A Makovecz Imre által tervezett Új Ezredév Református Központ templomát a Temesváron kirobbant forradalom harmincadik évfordulóján avatták fel. A magyar organikus építészet megteremtője tervei alapján készült épületegyüttest húsz évvel ezelőtt kezdték építeni, előbb 2000-ben, majd 2016-ban sikerült felgyorsítani az építkezési munkálatokat. A hajlék amellett, hogy a temesvári-gyárvárosi gyülekezet számára készül, egyben a bánsági magyarság kulturális központjául is fog szolgálni.



Az Új Ezredév református tözpont avatóünnepségén „Temesvár hőse”, Tőkés László püspök hirdetett igét, díszvendégként jelen volt és felszólalt Potápi Árpád János, a Magyar Kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.
 
„Ahol csak emberek laktak, házak épültek, azzal egyidőben templomot is emeltek az Isten nevében. Településeink lelke a templom volt mindenkor, ezért olyan könnyű eligazodni Erdélyországban, hogy merre van Isten, és milyen nép él ezen a földön” – mondta az igehirdető, majd úgy folytatta: a csoda valóban megtörtént, megépült az Új Ezredév Református Templom, és jó úton haladunk afelé, hogy a sok rendeltetésű egyházi központunk is felépüljön, melynek mindenekelőtt Isten szabadító kegyelmét kell hirdetnie az 1989-ben kezdődő új erzredévünk reményében. „Nem leszünk többé bozgorok, kisemmizett hajléktalanok” – jelentette ki.
 
Az építkezést mindvégig szívén viselő és támogató Tőkés László köszönetet mondott az összes adományozónak, nem utolsó sorban pedig a magyar kormánynak, amely szívügyének tekinti a magyarság támogatását. A püspök nemcsak a Romániában élő magyarsághoz, hanem mindenkihez címezte Ady Endre közismert mondatát: „Elveszünk, mert elvesztettük magunkat.” Hozzátette: „Egész Európának szól ez a költői intés, ez a féltés, amely óvni akarja népünket, Európa nemzeteit az önfeladástól, az önveszejtő identitásvesztéstől.”
 
A templomépítő lelkipásztor, Gazda István elmondta: 1990-ben irányozták elő egy templom megépítését a Gyárvárosban, hogy teljesüljön a temesvári reformátusok százados álma: igazi tornyos templom emeltessen Isten dicsőségére a Bánság fővárosában! Az épületkomplexum alapkövét 1998. december 15-én helyezték el egy szabadtéri istentisztelet keretében, 2004-ig zajlott az egyházi központ építésének első szakasza, a templomot mostanra sikerült befejezni. A 2019. december 15-i templomavató ünnepség – amelynek keretében a magyar történelmi egyházak képviselői áldották meg az új istenházát – a Muzsikás együttes előadásával, táncházzal és szeretetvendégséggel zárult.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010