2020. március 4. szerda
Send this article Print this article

Trianon árnyékában

A Magyar Polgári Egyesület által évekkel korábban létrehozott Polgári esték nevű rendezvénysorozat folytatásában egy újabb érdekes előadást hallgathattak meg az érdeklődők március 3-án a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében.



Koszta István csíkszeredai újságíró, hadtörténelmi író Trianon árnyékában – Erdély követei Párizsban című új kötetét hozta el, amely – Raffay Ernő történész szavaival – „arról szól, hogy korántsem vagyunk minden titkok birtokában, lehet megdöbbentően újat mondani. Vagy inkább üzenni?”
A kötet szerzőjét Nagy József Barna egyesületi elnök mutatta be, aki segédkezett az előadást illusztráló képek vetítésében is. Koszta előbb a Nagyváradi pör címmel számolt be az 1919–1920-as évek egyes partiumi eseményeiről, különös tekintettel azokra a koncepciós perekre, amit a bevonuló, megszálló román hadsereg indított a régió magyar katonai és civil vezetői ellen összeesküvés és kémtevékenység gyanújával. Mint kiderült, a történet – annak váradi vonatkozása mindenképpen – egy igazi kémhistória, regényes, anekdotikus elemekkel átszőve, amelynek hírszerzési adatokon alapuló, a háttérben zajló történéseire világított rá az előadó.
A könyvbemutatón – amelyen részt vett Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is – kiderült, hogy a tavaly megjelent kötet egy bővített, átdolgozott, átszerkesztett újrakiadása az egy évtizeddel ezelőtt megjelent Nem (csak) Erdély volt a tét – Kései tudósítás a párizsi konferenciáról című kiadványnak. 

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010