2009. augusztus 30. vasárnap
Send this article Print this article

Tőkés László beszéde a Kárpát-Medencei Ökumenikus Nagytalálkozón

Bábeltől Pünkösdig 

Isten igéit idézem a Mózes I. könyvéből, valamint az Apostolok Cselekedeteiről szóló könyvből – azokat az igéket, melyek megmutatják, hogy a mai Európában mely utat kell követnünk Bábeltől Pünkösdig: a bűn és az emberi nagyravágyás miatt összezavarodó nyelvek, a meg nem értés, a népek közötti ellenségeskedés állapotától (1) a nyelvek és a nemzetek közötti megértés és megbékélés pünkösdi csodájáig (2) – amikor is, az első Pünkösd napján, a Szentlélek jóvoltából Isten Igéjét „mindenki a maga nyelvén hallá szólani” (Csel. 2,6).





Hitünk indításából, itt, a Szegedi Dómban, mi is ezen az úton járunk, amikor Európa keresztény gyökereiből és értékrendjéből kiindulva, a hitvalló erdélyi püspök, Jakab Antal szavaival valljuk: „A kereszténység és a magyarság egy és szétválaszthatatlan. Ha szétválasztjuk, az olyan, mint amikor a test a lélektől válik el: az a halál.”

Széchenyi István mondását kiegészítve, hadd tegyük hozzá: „Hitében és nyelvében él a nemzet”. Isten Igéjét „édes anyanyelvünkön” hallva, testvéri együttérzéssel vállalunk közösséget azokkal, akik a „nagyságos Fejedelem”, II. Rákóczi Ferenc nyugvóhelyéül szolgáló Kassai Dómban, vagy a moldvai csángók templomaiban Isten szavát nem hallgathatják magyarul, és azokra a Testvéreinkre, akiknek Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken, vagy Szlavóniában nincsen se Templomuk, se Iskolájuk (Reményik Sándor).

Tizennégy évvel ezelőtt, 1995. július 27-én, a Debreceni Nagytemplomban tartottuk azt a Kárpát-medencei nagygyűlést – ennek a mai, szegedinek a mását –, mellyel a határon túlra szakadt magyarság iskoláiért, a magyar nyelv egyenrangúságáért és az európai nemzetek jogegyenlőségéért emeltük fel szavunkat.

Sokatmondó  és lesújtóan szomorú, hogy másfél évtized után, húsz évvel az ateista nacionál-kommunizmus bukása nyomán – még mindig ugyanott tartunk. Puszta nyelvi jogainkért kell síkra szállnunk, a távolra tolódó autonómiáról, a közösségi önrendelkezés jogáról nem is beszélve.

A Szlovák Nemzeti Párt primitív módon gyűlölködő elnöke nemrégen a Trianoni békediktátum revíziójának szándékával riogatott, mely – úgymond – „újabb katonai konfliktusba sodorhatná Európát” (sic!).

Ma, a II. Bécsi döntés 69. évfordulóján hadd nyugtassuk meg Ján Slotát és a „magyar kártyát” kijátszó eszmetársait, hogy a mai magyarok nem területet – hanem: területért jogokat követelnek. Emberi és kisebbségi jogokat és közösségi önrendelkezést az Európai Unió szövetségi rendszerében, melytől végképp és teljességgel idegen akár a hírhedt Benes-dekrétumok, akár a szlovák államnyelvtörvény, akár Sólyom László államfő brutális kiutasítása Szlovákiából.

Keresztény értékrendünk és európai jogrendünk értelmében kifejezett és megalapozott jogköveteléseinket a mai napon egyakarattal tárjuk a nemzetközi nyilvánosság, testvéregyházaink közössége, valamint az egyesült Európa fórumai elé, a következők szerint:

    ● Minden népnek, nemzetnek és nemzeti közösségnek elidegeníthetetlen joga saját anyanyelvének használata saját hazájában és szülőföldjén.
    ● Az „egység a sokféleségben” elvén alapuló egyesült Európában a nyelvi egyenjogúság és a szabad nyelvhasználat alapvető  értékek.
    ● Ennek megfelelően követeljük a szlovák nyelvtörvény feltétel nélküli visszavonását.
    ● Az Európai Uniótól joggal, várjuk el, hogy ne folytasson struccpolitikát, hanem a saját alapvető normáival és értékeivel ellentétes nyelvtörvényt utasítsa vissza. Általános viszonylatban pedig ne a tagországok belügyének, hanem egyetemes európai ügynek tekintse a kisebbségi kérdést.
    ● Az Európai Parlament dolgozzon ki és fogadjon el egy általános érvényű kisebbségvédelmi jogrendszert a területén élő etnikai és vallási kisebbségi közösségek helyzetének rendezése végett.
    ● A szlovákiaihoz vagy romániaihoz hasonló jogsérelmek megelőzése és orvoslása céljából az Európai Unió vezesse be a csatlakozás után is érvényes megfigyelés – monitorizálás – általános gyakorlatát.

Köszönetet mondva a vendéglátó Szeged-Csanádi Püspökségnek, személy szerint Kiss-Rigó László püspök úrnak, továbbá valamennyi jeles egyházi és közéleti vendégünknek – köztük is Bábel Balázs kalocsai érsek úrnak és püspöktársainak, Schmitt Pál EP-alelnöknek és díszvendégünknek, Berndt Posselt EP-képviselőnek – , kiváltképpen pedig a szlovák nyelvtörvény ellenében felszólaló szlovák politikusoknak, Anna Zaborska, Miroslav Mikolásik és Eduard Kukan EP-képviselőknek és Mikulas Dzurinda volt miniszterelnöknek, valamint az egész jelenlévő Gyülekezetnek és valamennyi támogatónknak – végezetre hadd küldjem közös üzenetünket a szeptember 1-jei dunaszerdahelyi és brüsszeli tiltakozó nagygyűlések résztvevőihez és magyar ifjúságunkhoz a boldog emlékezetű II. János Pál pápa egykori, Budapesten elhangzott beszédének szavaival:

    „Ne csüggedjetek, hanem kövessétek az igazság és a hit útját! … Legyetek egy olyan új világ építői, amely azoknak az értékeknek az alapjára támaszkodik, melyek Szent István király tetteit ihlették.”

Szeged, 2009. augusztus 30.


Tőkés László 



hírek

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Trianonról és az autonómiáról
TEMESVÁR 31. - Tőkés László, az EMNT elnöke
Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010