2024. május 13. hétfő
Send this article Print this article

Százéves a Johannita Rend Magyar Tagozata

Száz éve alapították meg a Johannita Rend Magyar Tagozatát. Az egyetlen protestáns lovagrendnek világszerte több mint 4100 – köztük több mint száz magyar – lovagja van, ám munkatársaikkal és önkénteseikkel együtt több tízezren nyújtanak segítséget az időseknek, a betegeknek, a rászorulóknak, a természeti katasztrófák és háborúk áldozatainak. A Johannita Rend Magyar Tagozata az utóbbi időben főként kárpátaljai rászoruló családokon segít.



A hit védelme és a rászorulók támogatása – több mint 900 éve ez a Johannita Rend kettős parancsa, amelyet a tagok a rendbe felvételükkor önként vállalnak. Bár a johannita lovagok közel kilenc évszázad vannak jelen a Kárpát-medencében, önálló magyarországi szervezetüket csak 1924-ben tavaszán alapították meg. 1989-ben hozták létre a Johannita Segítő Szolgálatot, amely karitatív és diakóniai munkát végez: egészségügyi és szociális intézmények, iskolák munkájához járul hozzá hiányzó eszközök beszerzésével, képzések szervezésével és mélyszegénységben élő embereket támogat.



A rend magyar tagozata a 100. évfordulót május 10-én egy, a johanniták történetét bemutató konferenciával ünnepelte meg a budapesti Károlyi–Csekonics-palotában, május 11-én pedig a Deák téri evangélikus templomban tartottak hálaadó lovagi istentiszteletet új tagok felvételével. Ugyanaznap délután rendezték meg a johannita lovagi közgyűlést is. Az eseményeken részt vett Tőkés László is, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt püspöke, aki több mint három évtizede tagja az egyetlen protestáns lovagrendnek. 

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010