2014. november 14. péntek
Send this article Print this article

KÖZLEMÉNY

Az Európai Néppárt ma délelőtti csoportülésén – Manfred Weber frakcióvezető felkérésére – Theodor Stolojan, a román néppárti küldöttség elnöke tájékoztatást nyújtott a romániai államelnök-választásokról.



 A román delegációvezető sajnálattal állapította meg, hogy a második választási forduló küszöbén még a Néppárthoz tartozó romániai pártok között nincsen teljes egység – a jobboldalon – a néppárti Klaus Johannis elnökjelölt támogatása tekintetében. Mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy az RMDSZ végül is a néppárti jelölt mellé fog állani, akinek támogatására Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke is felhívást tett közzé.
Magyarázkodó felszólalásában Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő védelmébe vette pártját, mely érthetetlen és elfogadhatatlan módon nem áll a néppárti Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) jelöltje mellé, hanem Victor Ponta szocialista jelöltet részesíti támogatásban.
A frakció elnöke napirendi okból – talán érthető módon – nem adott helyt Tőkés László európai képviselő felszólalásának, illetve a romániai választásokkal kapcsolatos, napirenden túli vitának. Mindazáltal megismételte a Néppárt felhívását Klaus Johannis elnökjelölt támogatására.
Erdélyi képviselőnk fontosnak tartotta volna hitelesen tájékoztatni a frakciót az elnökválasztásról, illetve a tagpártjai közé tartozó RMDSZ felemás magatartásáról. Mivel erre nem nyílt módja, felvilágosítását drótpostán küldte el a néppárti politikai csoport valamennyi tagjának – a következők szerint:
„Tisztelt Képviselőtársam! Minekutána ma délelőtti csoportülésünkön a romániai államelnök-választásokkal kapcsolatos, napirenden kívüli tárgyban nem nyílt lehetőségem felszólalni, az ott elhangzottak kiegészítéseképpen, a hiteles tájékoztatás érdekében a következőket kívánom tudatni.
• Egészen természetellenes módon és közös néppárti értékeinkkel ellentétben az Európai Néppárt tagpártjai közé tartozó Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelenleg annak a Victor Ponta miniszterelnök – mostani államelnökjelölt – által vezetett, posztkommunista román kormánynak a tagja, mely 2012-ben egy magyarellenes bizalmatlansági indítvánnyal buktatta meg az akkori néppárti román kormányt, melynek az erdélyi magyarokat képviselni hivatott RMDSZ szintén a koalíciós tagja volt.
• Az igazi magyar érdekek és az erdélyi magyarok abszolút többségének a véleményét, valamint Joseph Daul elnök úr explicit felhívását figyelmen kívül hagyva az RMDSZ opportunista pártérdekből nem hajlandó Klaus Johannis néppárti elnökjelöltet támogatni.
• Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökeként én magam is arra szólítottam fel az RMDSZ vezetőségét, hogy vizsgálja felül eddigi magatartását, és a többi romániai magyar politikai és polgári szervezettel, valamint a többségi román demokratikus erőkkel összefogva egyértelműen álljon jobboldali, kereszténydemokrata jelöltünk pártjára. A 25 évvel ezelőtt, az 1989-es romániai népfelkeléssel elkezdődött demokratikus rendszerváltozás folytatásának ez elengedhetetlen követelménye.”
 
Brüsszel, 2014. november 12.
                                                                                                     
                                                                                           Tőkés László
                                                                                           EP-képviselő
                                                                                            Sajtóirodája


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010