2022. december 3. szombat
Send this article Print this article

Átadták az Europa Nostra-díjat Kolozsváron

Az Európai Bizottság és az Europa Nostra idén júniusban hirdette ki az Európai Unió Kreatív Európa programja által finanszírozott Európai Unió Kulturális Örökség Díj / Europa Nostra Díj 2022-es nyerteseit, immár 20. alkalommal. Európa legrangosabb örökségvédelmi díjaival 18 európai országból 30 kiemelkedő örökségvédelmi teljesítményt ismertek el.



Az idei győztesek között van a kolozsvári Vallásszabadság Háza is, amit helyreállítás és adaptív hasznosítás kategóriában díjaztak.A győzteseket szeptember 26-án Prágában díjazták, méltatták és ünnepelték. A kolozsvári Vallásszabadság Háza, a volt unitárius püspöki rezidencia az egyik legkorábbi, számos látványos XV. századi építészeti részletben gazdag polgárház Erdélyben. Helyreállítása 2009–2019 között a magyar és a román állam támogatásával, több tucat szakember és helyreállító csapat közös munkája által valósult meg.A díj egyszerre jutalmazza a helyreállításban résztvevő tervezők, kutatók, restaurátorok, kivitelezők és a tulajdonos, a Magyar Unitárius Egyház közös erőfeszítéseit és vízióját. A laudációban a zsűri külön kiemelte, hogy egy korábban veszélyeztetett és súlyosan károsodott épület alapos művészettörténeti és régészeti kutatást követő hiteles helyreállításán túl értékelendő, hogy a Vallásszabadság Háza 2018-tól a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit, és ezáltal Kolozsvár egyik fontos és közkedvelt kulturális központjává vált. Mi több, a házban három állandó kiállítás is helyet kapott. A helyreállítás során feltárt jelentős régészeti leletek bemutatása mellett láthatóvá váltak a Magyar Unitárius Egyház művészeti értékeiből, kegytárgyaiból, kézirataiból, könyveiből és festménygyűjteményéből kialakított tárlatok. Szintén értékelendő, hogy a kulturális funkciók, konferencia és kutató központ, valamint kiállítások kiegészítéseként létrehozott gazdasági terek, az étterem és szálláshelyek hosszú távon is biztosíthatják az intézmény fenntartását.
A műemlékvédelemmel, vidék- és várostervezéssel foglalkozó páneurópai non-profit szervezet, az Europa Nostra hagyományai szerint a helyszínen, Kolozsváron is megerősítették és megünnepelték a díjazást. Az ünnepi együttlét november 19-én a belvárosi unitárius templomban, majd magában a Vallásszabadság Házában zajlott.
Az ünnepséget Rácz Norbert Zsolt lelkész áhítata nyitotta meg. Ezt követően Kovács István püspök köszöntőbeszédében Pál apostol evangéliuma alapján szólt a jelenlevőkhöz (1Kor 3,10). Elmondta, hálás azért, hogy a Magyar Unitárius Egyház felismerte, a múltnak eme gyönyörű darabja többre hivatott a püspöki rezidenciánál, többre hívta a történelem. Így ezt az örökséget a vallásszabadság szellemiségének ajánlotta fel. Úgy lehetett igazán a miénk, hogy odaajándékozzuk a közösségnek.
Köszöntőbeszédet mondott Kolozsvár önkormányzata nevében Oláh Emese alpolgármester, a román Egyházügyi Államtitkárság részéről pedig Florin Irinel Frunză igazgató. A román Európai Alapok Minisztériumának képviseletében Hegedüs Csilla államtitkár, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának részéről pedig Grezsa Csaba főkonzul beszélt. Ramona Chiriac, az Európai Bizottság romániai képviseletének vezetője videóüzenetben köszöntötte a jelenlevőket.
Az Europa Nostra-díjat Piet Jaspaert, az Europa Nostra alelnöke adta át. Beszédében elmondta, a bizottság azt díjazta, hogy ez a súlyosan megrongálódott magánépület, egy összetett helyreállítási folyamatot követően dinamikus, a közösség által széles körben használt közösségi térré alakult át.
Furu Árpád, a Magyar Unitárius Egyház műemlékvédelmi szaktanácsadója zárta a köszöntőbeszédek sorát. Elmondta, ahhoz, hogy a projekt valóban sikeres legyen, kellett mindenekelőtt ez az értékes épület, ami folyamatosan szolgáltatta a meglepetéseket, jelentősen hozzájárulva Kolozsvár múltjának jobb megismeréséhez. Kellett a jó tulajdonos, aki jó koncepciót dolgozott ki, türelmes volt és megbízott a szakemberekben, majd megtett mindent azért, hogy jó gazdája legyen az épületnek. Kellett a kiváló csapat, amely legjobb képessége szerint, kitartással és lelkesedéssel végzi a maga szakterületén a lehető legjobb munkát.
Közreműködött a Brassai-vonósnégyes, amely Brassai Sámuel csellóját is megszólaltatva Kodály- és Brahms-darabokat adott elő. Az ünnepség a Vallásszabadság Háza homlokzatára elhelyezett Europa Nostra-plakett leleplezésével, majd állófogadással zárult – közölte a Magyar Unitárius Egyház sajtóosztálya.
A kolozsvári díjátadón a Magyar Unitárius egyház püspökének meghívottjaként jelen volt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt püspöke is. 

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010