2014. november 20. csütörtök
Send this article Print this article

A romániai elnökválasztásról Brüsszelben

Az Európai Parlament néppárti frakciójának mai ülésén Manfred Weber elnök meleg szavakkal méltatta Klaus Johannis elnökké való megválasztatását, és jókívánságait fejezte ki a romániai néppárti küldöttségnek.



 Theodor Stolojan delegációvezető napirenden kívüli tájékoztatójában a román demokrata-liberális jobb-közép pártszövetség történelmi győzelmének nevezte a választási sikert, külön is kiemelve a 80%-ban jelöltjükre szavazó nyugaton élő románok, valamint az ifjú választónemzedék érdemeit. Annak ellenére, hogy a választáson alulmaradt Victor Ponta nem hajlandó lemondani a miniszterelnökségről, „a demokráciáért vívott küzdelem tovább folytatódik” – zárta szavait a volt kormányfő.
A választásokhoz kapcsolódó román nyelvű felszólalásában Tőkés László európai képviselő azzal egészítette ki a képet, hogy nem csupán az idegenben élő románok, hanem a túlnyomó többségben magyarok lakta Székelyföld lakossága is 80%-os arányban támogatta Klaus Johannis megválasztatását. Minekutána nyilvánvaló, hogy az erdélyi magyar választók meghatározó többsége nem az RMDSZ szocialista koalíciós partnerének, hanem a néppárti Keresztény Liberális Szövetségnek a jelöltjére szavazott, erdélyi képviselőnk eddigi opportunista politikájának a felülvizsgálatára, illetve a néppárti keresztény-demokrata értékekhez való visszatérésre szólította fel az RMDSZ vezetőit.
Tőkés László az előző napon a magyarországi néppárti küldöttséget is tájékoztatta az államelnök-választás magyar vonatkozásairól. Ugyanakkor levélben köszönte meg Joseph Daulnak, az Európai Néppárt elnökének a romániai választási kampányban való cselekvő részvételét, nem utolsósorban pedig, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nevében – román és német nyelvű – levélben fejezte ki jókívánságait és a magyarság elvárásait Klaus Johannis államelnöknek.
 
Brüsszel, 2014. november 19.
 
                                                                                                       Tőkés László             
                                                                                                       EP-képviselő             
                                                                                                        Sajtóirodája             
 
 
 
Felszólalás
 
az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakciójának 2014. november 19-i ülésén
 
 
A romániai magyarok számára különösen örömteli, hogy Románia új államfője Klaus Johannis lesz, akit az Európai Néppárt is támogatott a választási kampányban. Köszönjük ezt a támogatást a Néppártnak, személyesen Joseph Daul elnöknek.
Az erdélyi magyarok elsöprő többsége szavazatával Klaus Johannis mellé állt. A Székelyföldön, ahol a magyar nemzetiségűek többséget alkotnak, a polgárok 80%-a a jobboldal jelöltjére voksolt. Szerencsére a magyar választók nem követték parlamenti pártjuk, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség útmutatását, amely a baloldal jelöltje, a Victor Ponta vezette posztkommunista kormány partnereként minden úton-módon a szocialisták kampányát támogatta. Szomorú és érthetetlen, hogy az elmúlt évtizedben lezajlott elnökválasztások alatt az RMDSZ egyszer sem állt az Európai Néppárt által is preferált jelölt mellé, ráadásul a Traian Băsescu államfő leváltására irányuló két népszavazás alkalmával is szembehelyezkedett pártcsaládunk érdekeivel.
Ezúton is arra szólítom az RMDSZ vezetőségét, hogy vizsgálja felül eddigi hibás opportunista politikáját, és összhangban az erdélyi magyar választók akaratával, térjen vissza az Európai Néppárt által képviselt értékrendhez.
 
Brüsszel, 2014. november 19.
 
           
 
                                                                      Tőkés László             
EP-képviselő             


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010