2021. március 18. csütörtök
Send this article Print this article

A román államelnöki hivatalban tudomásul vették…

2021. február 22-én Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke sajtónyilatkozatban hívta fel a figyelmet az 1989. December 21. Egyesület állásfoglalására.



A bukaresti székhelyű forradalmárszervezet pár nappal korábban testületileg foglalt állást annak a sokkoló eseménynek a tárgyában, hogy a román igazságügyminiszter azt a Rǎzvan-Horațiu Radu jogászt nevezte ki a tárca főtitkári tisztségébe, aki 2011-ben, az ún. Vlase-ügyben és más esetekben az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) delegált román kormánymegbízottként részrehajló módon fogta pártját az 1989 decemberében tömeggyilkosságokat elkövető bűnözőknek. A botrányos eset annál is súlyosabb, mivel közvetett módon a Mentsétek Meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) politikai pártszövetség is bűnrészességet vállal az ügyben, az általa kijelölt igazságügyminiszter kinevezési aktusa által. „A Temesvári Református Egyházközség egykori lelkipásztoraként, ahonnan 1989. december 15-én a kommunista diktatúra elleni népfelkelés kiindult, támogatásomról biztosítom az 1989. December 21. Egyesület mértékadó állásfoglalását. Velük együtt magam is arra szólítom fel országunk közméltóságait, élükön Klaus Iohannis államelnökkel, hogy a törvény, valamint az európai bíróság vonatkozó határozatainak értelmében segítsék elő a forradalom perének a lezárását, az emberiség ellen 1989 decemberében elkövetett bűncselekmények ügyében való igazságtételt” – fogalmazott az EMNT elnöke.
Tőkés László a román államfőhöz is eljuttatott nyilatkozatában leszögezte: „Mérhetetlen képmutatásról és álszentségről tanúskodik, hogy az Európai Parlament román képviselőinek egyöntetű támogatásával elfogadott 2019. december 19-i, a román forradalom 30. évfordulójára emlékező állásfoglalás megállapításai és meghagyásai ellenére Romániában azóta sem történt érdemi előrelépés a forradalom idején meggyilkolt 1142, megsebesült 3138 és illegálisan letartóztatott és megkínzott 760 áldozat ügyében. Az ünnepélyes dokumentum tételesen felrója a román államnak az egykori bűncselekmények valódi elkövetői azonosításának az elmaradását, továbbá »felhívja a román államot, hogy fokozza erőfeszítéseit a forradalommal kapcsolatos igazság feltárása érdekében (…) tekintettel a román nép azon jogára, hogy harminc évvel az 1989. decemberi forradalmat követően megtudja az igazságot«. Mindez még várat magára.”
A bukaresti elnöki hivatalban március 3-án iktatták Tőkés László „petícióját”, amire választ március 11-én küldött Gabriel-Cristian Pișcociu államtanácsos, aki arról biztosította az EMNT elnökét, hogy tudomásul vették az álláspontját, a minisztériumi főtitkár kinevezésével kapcsolatos véleményét pedig eljuttatták Stelian-Cristian Ion igazságügyminiszterhez... 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010