2018. december 7. péntek
Send this article Print this article

Az EMNT, valamint az EMNP elnökségének közös nyilatkozata „Az Év Bortermelője” díj idei odaítélésének tárgyában

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt elnöksége örömmel vette tudomásul, hogy a magyar borászat Kossuth-díjáért, „Az Év bortermelője” nevű szakmai elismerésért folyó versenyben első ízben került be az öt jelölt közé a trianoni határokon kívül tevékenykedő borász, Balla Géza, aki jelöltté válását követően rögvest el is nyerte a rangos díjat.



Balla Géza azon túl, hogy a Kárpát-medence legfelkészültebb és legeredményesebb borászainak egyike, tudatosan törekszik arra, hogy fellendítse a legősibb magyar borvidékek egyikének, a már Szent István idején bizonyíthatóan szőlőtermő Ménesnek (Arad-Hegyalja) a boréletét, közösséget szervez, tanácsokat ad, egyetemen tanít. Hangsúlyt fektet a régi magyar fajtákra, köztük a furmintra és a kadarkára, az ebből készített aszújellegű édes bora egy évszázadokra visszatekintő magyar hagyományt elevenít fel. Hazai és nemzetközi borversenyeken elért érmei szinte megszámlálhatatlanok.
Balla Gézát egy példaértékű gesztussal már a kétezres évek elején soraiba fogadta a legjelentősebb szakmai szervezetek közül kettő, a Pannon Bormíves Céh, valamint a Magyar Borakadémia. Ez utóbbi „Az Év Bortermelője” díj idei odaítélésével hitet tett amellett, hogy a Kárpát-medence organikus egység, s a magyar teljesítmény nem kötődik országhatárokhoz. Balla Géza kitüntetése a határokon átívelő magyar nemzetegyesítés nagyívű politikai programjának borszakmai visszaigazolása.
Az EMNT, valamint az EMNP elnöksége ezúton gratulál Balla Gézának a megérdemelt elismeréshez, és kíván neki további sikereket a magyar borászat felvirágoztatásában.
 
Az EMNT elnöksége nevében
Tőkés László elnök
 
Az Erdélyi Magyar Néppárt elnökségének nevében
Szilágyi Zsolt elnök


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010